ANNONS

Här är det guld att bo

Stockholmshems så kallade passivhus på Onsdagsvägen 9 i Hökarängen har som första flerbostadshus i Stockholm fått slutcertifieringen Guldhus i klassen Miljöbyggnad.
ANNONS

– Det här huset har verkligen visat att vi kan bygga energisnåla och hållbara bostäder som är bra både för våra hyresgäster och miljön, säger Eva Nygren, vd för Stockholmshem.

Det är Sweden Green Building Council som har ett certifieringssystem, Miljöbyggnad, där byggnader bedöms utifrån kriterier som inomhusmiljö, materialval och energiansvändning. Guld är det högsta betyget man kan få. Det innebär enligt Sweden Green Building Council att en byggnad är ”genomgående utomordentligt bra på alla bedömda områden”.

– Det är både hyresgästernas upplevelse och själva fastigheten som ligger till grund för bedömningen, säger Karin Stener, pressansvarig på Stockholmshem.

Huset byggdes 2012 och innehåller 25 lägenheter. Termen passivhus betyder att man bygger energisnålt genom att bland annat minimera värmeförluster och ta tillvara värme från de boende, elektriska apparater och instrålad sol. Huset på Onsdagsvägen är utrustat med solfångare som värmer tappvarmvattnet och jalusier som avskärmar övervärme i lägenheterna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.