Här är det redan slut på smekmånaden för bilägare

Anna Grisotti har inte bestämt om de ska köpa boendeparkering eller försöka få plats i ett garage i området i Ekhagen.
Anna Grisotti har inte bestämt om de ska köpa boendeparkering eller försöka få plats i ett garage i området i Ekhagen.
Nu är det slut på gratisparkeringen I Ekhagen och i Lappis.

– Avgiften gäller från det att skyltarna kommer upp, säger Josefine Weinberg, på trafikkontoret.

I Ekhagen står många bilar parkerade på gatorna utanför funkishusen. I stadsdelen som ligger avsides i Östermalms stadsdelsområde har det alltid varit gratis att parkera – det enda parkeringsparadiset i innerstan tillsammans med Stora Essingen.

Men nu är det slut på sötebrödsdagarna i Ekhagen, och även i Lappis, för nu ska parkeringen börja kosta här också. Det kommer snart att kosta 10 kronor i timmen (max 35 kronor per dag) mellan 07.00 och 19.00 i området.

– Vi har möjlighet att börja skylta från den 1 september. Avgiften gäller från det att skyltarna kommer upp. Så det gäller att ha lite koll, säger Josefine Weinberg, på trafikkontoret.

För en femhundring i månaden kommer de boende i Ekhagen och Lappis också kunna köpa boendeparkering. Anna Grisotti har inte bestämt om de ska köpa boendeparkering eller försöka få plats i ett garage i området.

– Jag tycker det är lite både och att det införs avgift här. Det är många som inte bor här som kommit hit och parkerat för att det varit gratis och det har varit svårt för oss boende att hitta plats. Men samtidigt blir det såklart ekonomiskt sämre för oss, säger hon.

En som är säkert kommer att skaffa boendeparkering är Cale Kubena i Ekhagen.

– Ja, det är ju bara att ta det. Det blir för omständigt att springa till automaten hela tiden. Det har varit en fördel att det är gratis här och det har funkat bra eftersom alla respekterar varandra. Men samtidigt förstår jag att staden vill ha in mer pengar, säger han.