Här är det snart inte längre gratis att parkera

I september börjar skyltar om parkeringsavgift att sättas upp i söderort. Först ut är Hammarbyhöjden och sedan följer Enskede, Årsta och Liljeholmen.

Avgiften blir 10 kronor i timmen och 500 kronor i månaden för boendeparkering.

Snart är gratis parkering i söderort ett minne blott. I september börjar staden att ta betalt för parkering i söderort.

– Vi har möjlighet att börja skylta från den 1 september. Avgiften gäller från det att skyltarna kommer upp. Så det gäller att ha lite koll, säger Josefine Weinberg, på trafikkontoret.

Det kommer att kosta 10 kronor i timmen mellan klockan 07-19 på vardagar och 11-17 på lördagar. Dessutom införs boendeparkering.

Först ut är Hammarbyhöjden. Därefter fortsätter trafikkontoret att sätta upp skyltar västerut, mot Enskede och Årsta, vilka ingår i taxeområde 4. Förmodligen hinner de fram till Nynäsvägen till årsskiftet, sedan följer resten av området till våren.

Syftet med de nya reglerna och avgifterna är att frigöra parkeringsplatser och få bort bilarna från gatan.

– Vi har fått ett politiskt uppdrag. Det handlar om att öka framkomligheten på Stockholms gator och öka omsättningen på parkeringsplatser både i innerstan och ytterstan, säger Josefine Weinberg.

De förlängda avgiftstiderna kommer att gälla även i innerstan. Där höjs också boendeparkeringen från 900 kronor i månaden till 1 100 konor i månaden.

Alla områden i taxeområde 4 kommer dock inte att få boendeparkering. Undantaget är Dalen och kommande bebyggelse i Slakthusområdet, Västberga industriområde, Årstafältet och Årstastråket, samt Liljeholmen/Årstadal. Här blir det alltså enbart timavgift även för de boende.

– I Dalen har vi gjort bedömningen att den parkering som finns på fastighetsmark ska räcka och i de nya områdena ska man ta med det i planeringen säger Josefin Weinberg.

Kvarteret närmast Gullmarsplan kommer att få innerstadspriser när det gäller avgiftsparkering per timme, men inte när det gäller boendeparkering.

Taxeområdet 5, där Bagarmossen och Hägersten ingår kommer att få avgift längre fram.