Här är det störst risk att få böter

Slarv med parkerings­biljetten kan stå dig dyrt – och många åker dit.

Risken att bli lappad är störst på Landsvägen, där nära fem bilister om dagen möts av en tråkig överraskning på framrutan.

– Oj då. Ja, då får jag chansa på att ha tur, säger Solnabon Camilla som parkerat sin bil på Landsvägen. Hon ska in och handla på Systembolaget.

– Det är ingen kö nu så det tar tre minuter. Det borde vara lugnt. Annars är jag alltid noga med att köpa biljett, säger hon.

I en sammanställning som Sundbybergs stad gjort åt Lokaltidningen Mitt i bötfälldes 387 bilar på Landsvägen mellan den första september och 20 november. Det gör gatan till den mest lappade i centrum.

Av tio bilar som står parkerade här när vi besöker gatan en torsdag eftermiddag har bara fyra synliga biljetter i framrutan. På både lastplats och handikappsplats står personbilar utan tillstånd, vilket skulle innebära 1 000 kronor i böter om det uppmärksammades av en parkeringsvakt.

– ”Jag ska bara” brukar vara en ytterst vanlig kommentar, berättar parkeringsingenjör Susanne Simonsdotter.

Slarv och stress ligger också bakom många anmärkningar.

– Bland de vanligaste misstagen är nog att man som bilist inte tittar och läser skylten ordentligt.

Att många parkeringsautomater inte tar kort, utan endast mynt, är ett irritationsmoment vid parkeringarna. Just nu pågår en uppgradering av kommunens automater.

– Vi räknar med att alla automater kan ta kort i slutet av 2014. Det finns även möjlighet att betala parkeringsavgiften med telefonparkering, säger Jenny Simonsson, gruppchef trafik.

Sundbybergsborna Bo Majgren och Lars-Åke Lundgren har stannat till på Landsvägen. Lars-Åke, som kör, brukar vara noga med att betala avgift eller sätta p-skivan när det krävs. Men en del p-böter har det blivit, både i centrala Sundbyberg och i Rissne.

– Jag har kört bil i många år så ska man räkna antalet p-böter behöver man nog fler än två händer, säger Lars-Åke.

Är olyckan framme brukar Bo bidra.

– Ja, jag blir ju skjutsad så det är väl inte mer än rätt, säger han.

Kartläggningen av lappade gator i centrum gäller endast för kommunens parkeringsvakter. Privata Q-park har inte lämnat ut sin statistik.