Här är dina nya grannar

Elzbieta och Jerzy Katek flyttade från det lilla radhuset i Viksjö till det stora huset i Bro för fyra år sedan. Elzbieta och Jerzy bor i den ena delen av huset och dottern med familj i den ­andra. Här med barnbarnet Vincent och hunden Xena.
Elzbieta och Jerzy Katek flyttade från det lilla radhuset i Viksjö till det stora huset i Bro för fyra år sedan. Elzbieta och Jerzy bor i den ena delen av huset och dottern med familj i den ­andra. Här med barnbarnet Vincent och hunden Xena.
För snart fyra år sedan packade familjen Katek ihop radhuset i Järfälla och flyttade till en stor villa i Bro.

De är inte ensamma. Många som flyttar till Upplands-Bro kommer från just grannkommunen.

– När vi flyttade lite längre bort från Stockholm blev det billigare och vi kunde få ett större hus för pengarna, säger Elzbieta Katek.

Hon och hennes man Jerzy flyttade till det stora huset på Snickarvägen i Bro för snart fyra år sedan. Villan är delad i två och i den andra delen bor parets dotter med familj.

Tidigare bodde hela familjen i Viksjö i Järfälla, Elzbieta och Jerzy Katek i ett radhus och dotterns familj i en lägenhet.

När det så småningom kom in småbarn i familjen bestämde de sig för att flytta ihop i ett stort hus.

– Vår dotter ville vara lite friare och få lite hjälp, samtidigt som att barnen skulle kunna vara ute mer. Efter ett tag kom hon på idén att vi skulle köpa en större bostad tillsammans att dela på. Men det var inte så lätt att hitta något i Viksjö för pengarna som vi sålde radhuset för, säger Elzbieta Katek.

De bestämde sig för att flytta till Bro för att kunna köpa ett större hus för pengarna.

Familjen Katek är inte den enda familjen från Järfälla som tagit flyttlasset till Upplands-Bro. Av alla de inrikes inflyttade till Upplands-Bro förra året var Järfällaborna näst flest, enligt siffror som Svensk fastighetsförmedling tagit fram via Statistiska central­byrån (SCB). De flesta kommer från Stockholms kommun.

Inflyttningen till Upplands-Bro är stor och i dag är det till och med fler som flyttar till kommunen än inom den.

Enligt mäklaren Sirwan Amjadi från Svensk fastighetsförmedling beror det på bostadspriserna. Han berättar att priserna är lägre här eftersom att det byggts mycket nytt och utbudet därför varit stort.

– När priserna, främst i Järfälla, har gått upp till en viss nivå märker man av att folk kollar mer och mer här i Upplands-Bro kommun. För 2,5 miljoner får man kanske en trea, en fyra eller ett radhus för i Järfälla. Det kan man få en schysst fristående villa för i Upplands-Bro.

Han berättar att de flesta som flyttar in i kommunen är unga par som precis skaffat barn.

– De brukar känna att det är för dyrt att köpa någonting större och söker sig utåt.

Torbjörn Boström, mäklare på Mäklarhuset, menar även att folk är beredda att åka lite längre för att få mer för pengarna.

– Priserna går upp väldigt mycket inne i stan och många tycker att det är värt att åka lite längre.

För Elzbieta Katek tar det i dag 23 minuter med pendeltåget till arbetet i Sundbyberg och 30 minuter in till Stockholm city. Det är hon mycket nöjd med.

– Det är väldigt smidigt. Jag hinner bläddra igenom en tidning och sedan är jag framme.

Fakta

De står för störst inflyttning 2012