ANNONS

Här är drönarbilden som visar Brottby från ovan

Brottby i fågelperspektiv.
Brottby i fågelperspektiv.
Drönarfilmen som visar Brottby från ovan fångade klick i sociala medier.

Jag har bott i Brottby hela mitt liv men tidigare bara sett det från marken, säger Danny Barkowski, som tagit drönarfilmen.
ANNONS

Kameran glider stadigt fram över väg 268 från Karby och vidare mot Brottby. Landskapet runtomkring är klätt i sensommarskrud. Fälten är moget gula och växtligheten är mörkgrön.

Det ser litet mindre ut än vad det känns på marken och det är mycket åkrar, lite glesbyggd, konstaterar Danny Barkowski som tagit filmen med sin drönare som han nyligen köpt.

Han lade upp den cirka tre minuter långa filmen, där flygfilmningen ackompanjeras av en lokal raplåt om Brottby av bandet Brottby builders på en lokal facebookgrupp. På en kort stund fick den över 80 ”likes” och många positiva kommentarer. ”Vad fint vi har det”, skriver en av tittarna.

Kameran glider vidare från Karby och vidare till Brottby och E18, pulsådern in mot Täby och Stockholm. Nära vägen slingrar sig Husaån fram som en blank svart orm. När man åker på vägen syns inte ån så ofta. Dessutom får man upp ögonen för att avståndet i trakten är längre än det känns på marken, tycker Danny Barkowski, som själv har vuxit upp trakten.

– Jag har bott här i hela mitt liv men inte sett det från ovan. Med drönaren var det mest själva flygningen som intresserade mig. Det är kul att åka över ställen man bara varit på på marken och se hur det ser ut ovanifrån, säger han.

En drönare liknar en liten radiostyrd helikopter utrustad med kamera. Intresset för drönare bland privatpersoner har exploderat. Plötsligt kan vem som helst få en bra flygfilmsutrustning för några tusenlappar.

Butikskedjan Hobbex berättar till exempel om en försäljningsökning på 500 procent sedan förra året.

Men det stora intresset har skapat problem med vad man får göra och inte göra med sin drönare. Att filma någons ägor kan till exempel vara ett brott. Dessutom riskerar drönarna att störa flygtrafik. Nära flygplatser, ovanför fängelser och kärnkraftverk är ställen där det inte är tillåtet att flyga med drönare.

Det krävs ett tillstånd från Transportstyrelsen för att flyga drönare för kommersiellt bruk.

ANNONS
Fakta

Måste alltid vara inom synhåll

Luftfartyget får inte manövreras på ett så vårdslöst eller hänsynslöst sätt att andras liv eller egendom utsätts för fara.

Luftfartyget måste alltid vara väl inom synhåll för föraren.

Flygning inom synhåll i kontrollerat luftrum kräver tillstånd från flygrafikledningen.

Läs mer om reglerna på: www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/Obemannade-luftfartyg-UAS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.