Här är en som skapar nya jobb

Håkan Gustafsson är en av dem som bidrar till att fler jobb skapas i Vallentuna. Nu är han på jakt efter en bra tandtekniker att anställa i det nyetablerade företaget.
Håkan Gustafsson är en av dem som bidrar till att fler jobb skapas i Vallentuna. Nu är han på jakt efter en bra tandtekniker att anställa i det nyetablerade företaget.
Arbetstillfällena i kommunen ökar.

På fem år har tusen nya jobb skapats lokalt och nu har Vallentuna lägst arbetslöshet i landet.

Arbetslivet blomstrar i Vallentuna.

Förra veckan stod det klart att Vallentuna tillsammans med Danderyds kommun har lägst arbetslöshet i landet. Arbetslösheten i Vallentuna låg då på 2,4 procent, enligt Arbetsförmedlingen.

Det kan jämföras med Storfors kommun i Värmland där arbetslöshetssiffrorna är bland de högsta i landet, 15,5 procent.

– Det är en lista vi är glada att vi inte toppar, säger Magnus Sjögren, kommunikations- och marknadschef på Vallentuna kommun.

Nära 12 000 personer pendlar varje dag från Vallentuna kommun. Men för den som vill jobba på hemmaplan blir chanserna allt större. Antalet arbetstillfällen ökar stadigt. På bara fem år har hela tusen nya jobb skapats inom kommungränserna. För fem år sedan fanns 6 800 arbetstillfällen i kommunen. I dag finns 7 800 heltidstjänster.

– Det är en stor ökning, säger Magnus Sjögren.

I Vallentuna är kommunen den största arbetsgivaren. Men det är främst inom det privata närings-livet som de nya jobben skapas.

– Förra året startade runt 300 nya företag, nettoökningen blev 121. Det är en god trend och en ökning jämför med 2013, säger Magnus Sjögren.

Några av dem som startade företag i Vallentuna förra året är Håkan Gustafsson och hans fru Susanne Aspman Gustafsson. Företaget bygger tänder, bettskenor, implantat, löständer och skalfasader som kan limmas på tänder.

– Vi är tandbranschens doldis, ett drömjobb för den som gillar att pyssla och pilla och hålla på med små saker, säger Håkan Gustafsson.

Han har drivit företaget sedan 1997 men flyttade hit när familjen hittade ett hus i Angarn där de både kunde bo och arbeta. Nu bygger de ut företaget och vill nyanställa.

– Vi behöver förstärkning men det är svårt att hitta folk med rätt kompetens, säger Håkan Gustafsson.

På sikt ska jobben i Vallentuna bli ännu fler. Enligt Vision Stockholm nordost, en gemensam vision för Vallentuna och fem grannkommuner ska 7 000 nya jobb skapas i Vallentuna mellan 2010 och 2040.

– Det är en ambitiös vision. Men det är möjligt, säger Magnus Sjögren.

För att visionen ska uppnås krävs att tre planerade satsningar blir verklighet, enligt honom.

– Det bygger på att Roslags­banan byggs ut till Arlanda och att det skapas bättre tvärförbindelser till Upplands Väsby. Att resecentret i Arninge byggs är också viktigt, säger han.

Fakta

Flest jobbar i näringslivet

8 925 personer går till en arbetsplats i Vallentuna varje dag. Där räknas både hel- och deltidsanställda.

1 953 av dem är anställda kommunalt, 80 av landstinget, 40 i statlig förvaltning, 6 616 i närings­livet och 236 av organisationer och offentliga institutioner.

Siffrorna gäller 2013.

Källa: SCB