ANNONS

Här är ett rikt campusliv

Bridge College hemsida om utbildningen som påstås finnas i Sollentuna.
Bridge College hemsida om utbildningen som påstås finnas i Sollentuna.
På skolans adress finns visserligen lokaler, men för hantverkare och bilmekaniker.
På skolans adress finns visserligen lokaler, men för hantverkare och bilmekaniker.
På hemsidan gör Bridge College i Sollentuna reklam för sina sju högskoleutbildningar och sitt rika campusliv. Men inget av det är sant.

– Det bedrivs ingen utbildning, säger Erik Johansson på Högskoleverket.
ANNONS

Det senaste åren har Storbritannien, USA och Australien formligen svämmats över av privata skolor som riktar sig speciellt till utländska högskolestudenter. Många av dessa skolor har inte utbildning som huvudmål, utan är ett sätt för medborgare i andra länder att få ett eftertraktat uppehållstillstånd.

Nu tror Högskoleverket att fenomenet är på väg mot Sverige.

– I både USA och Storbritannien har man slagit till hårt mot en del av de här skolorna som visat sig vara helt fiktiva, säger Erik Johansson, utredare på Högskoleverket.

I Storbritannien har 100-tals privata skolor tvingats stänga det senaste året efter att landet infört hårdare visumregler. I USA har tillslag mot flera skolor lett till misstankar om brott mot visumlagarna och även terroristbrott.

– Efter det såg vi att det började dyka upp sådana här skolor i Sverige, säger Erik Johansson.

En av skolorna som Högskoleverket nu varnar för, bland annat genom informationsblad, är Bridge College, ligger på Industrivägen i Sollentuna. På den påkostade hemsidan gör man reklam för sina sju utbildningar som kan leda till en internationellt gångbar Master of business administration (MBA). Kursavgiften är 3 400 brittiska pund per läsår för utländska studenter. Man gör också reklam för det rika campuslivet med datorsalar, bibliotek och cafeteria. Men på adressen finns bara hantverkare och bilmekaniker.

– Vi har anledning att betvivla att det förekommer undervisning, säger Erik Johansson.

Är det någon som blir lurad?

– Jag anser att marknadsföreningen är vilseledande. Jag har förtroende för att Migrationsverket har full koll på dessa skolor. Däremot kan det vara svårt för en pakistanier att kontrollera vad som är en riktig högskola.

ANNONS

Enligt Bolagsverket registrerades företaget Bridge College under hösten 2011.

– Hemsidan har så mycket felaktigheter. Verksamheten är absolut inte igång. Det finns inga skollokaler eller lärare. Vi har inte ens en kaffebryggare i lokalerna i Sollentuna som bara använts när vi haft möte med personer på besök från England. Det är olyckligt att man lagt upp sidan, säger Jörgen Hellman som på hemsidan beskrivs som studentvägledare.

Han hävdar att skolan har en linje som är godkänd vid den engelska huvudskolan.

– Jag känner till att man i andra länder lurar in folk till skolor som inte finns, men det här är en seriös utbildning.

Men enligt Erik Johansson, som noggrant utredd frågan, finns inte något Bridge College i Storbritannien. För att få bort den här typen av skolor har Högskoleverket uttryckt en önskan om att reglera vilka som ska få kalla sig universitet, högskola och college i lag.

– Både Norge och Danmark har infört sådana lagar. Man kommer inte åt allt, men det är en tydlig markering, säger Erik Johansson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.