ANNONS

Här är ettor hetaste lägenhetsaffären

Bostadspriserna på Östermalm gick upp med elva procent under 2012. Och det är ettorna som är mest populära.
ANNONS

– Inflyttningen är så stark och efterfrågan på de små lägenheterna i området är nästan omättlig, säger Johan Ekenstam på Svensk Fastighetsförmedling.

Priset på bostadsrätter ökade med hela elva procent på Östermalm under 2012. Enligt Mäklarstatistik låg snittpriset vid årsskiftet på 65 335 kronor per kvadratmeter.

– Jag upplever att det är ettor och tvåor som stigit i mest i värde och därmed haft störst påverkan på prisutvecklingen, säger Johan Ekenstam.

Sedan kravet på att 15 procent ska läggas i kontantinsats har färre råd med större lägenheter.

– Vi har inte märkt av en stor uppgång i priserna överlag, men klart är att framför allt ettorna har gått extremt bra under 2012, säger Staffan Hempel på Fastighetsbyrån.

Bostadspriserna har gått upp i hela innerstan. På Kungsholmen och Södermalm har kvadratmeterpriset ökat med fem procent. Men att snittet ändå inte ökar lika mycket där kan förklaras med att fler nya bostäder byggts i de stadsdelarna. Trycket på de befintliga och äldre lägenheter är inte lika stort.

Men även om nya byggen genomförs i Norra Djurgårdsstaden och andra delar av Östermalm tror inte mäklarna att priserna i stadsdelen kommer att sjunka under 2013.

– Östermalm är historiskt sett den mest attraktiva stadsdelen. Fortsatt begränsad nyproduktion i kombination med eventuell räntesänkning i vår kan öka priset ytterligare på bostadsrätter, säger Johan Ekenstam.

Sveriges dyraste gata förra året låg även den på Östermalm. Erik Dahlbergsallén tog förstaplatsen för vilken gata där de dyraste bostadsrätterna har sålts. Enligt Mäklarstatistik krävs det att köparen i regel måste punga ut drygt 77 000 kronor per kvadratmeter för att bo på gatan.

ANNONS

Men alla objekt finns inte med i statistiken. Mäklare som Mitt i talat med säger att deras snittpriser är ännu högre och i vissa fall en bit över 70 000 kronor. Dessutom har många mäklare som förmedlar de exklusiva våningarna på Östermalm ofta stängda budgivningar.

Fakta

Dyra kvadratmeter 2012