ANNONS

Här är gångvägarna genvägar för taxibilarna

Bilförare som olovligen kör på gångvägar i Långbro park.

Det är enligt grannar en vanlig syn.

– Oftast är det taxibilar, säger Långbrobon Bosse Wallén, som förevigade en av syndarna med sin kamera.
ANNONS

Motortrafik förbjuden för genomfart står det på skylten vid Långbrohallen. Ändå tog Bosse Wallén nyligen en bild på en taxi som passerat skylten och körde på gångvägen.

– Vi har sett taxibilar från olika bolag. Det här händer flera gånger i veckan. Det verkar som om man har satt det i system, säger Bosse Wallén, som bott i området i tre år.

Han förstår om taxiförarna inte hittar och svänger in fel från Vantörsvägen. Det han däremot tycker är konstigt är att vissa fortsätter ut på gång- och cykelvägen, efter att ha sett förbudsskylten.

– Har man sunt förnuft så går det ju inte att missförstå, säger han och tillägger att det är lika enkelt att köra runt i stället för genom grönområdet.

Den brandgula kon som ställts ut hjälper inte heller, enligt Bosse Wallén. Den plockar vissa förare helt sonika undan och fortsätter att köra. Det är inte bara på gångvägar det körs, i gräsmattan syns även spår av bildäck.

Förutom att det är störande med trafik i grönområdet är det också en säkerhetsrisk, menar grannarna.

– Vi har ju skolor i området och när de är på väg till och från skolan eller har rast så kryllar det av barn här, säger Bosse Wallén.

Han har stoppat en del av taxiförarna som varit på väg in, och försökt prata med dem, men det har inte alltid lett någonstans.

Han har även kontaktat flera taxibolag som lovat ta tag i saken, utan att något verkar ha hänt. En taxiförare, som var trafikansvarig på ett av bolagen, ska ha sagt att taxi hade en slags dispens för att köra på gångvägarna.

ANNONS

Men det stämmer inte, enligt Hans Nilsson, kommissarie vid Stockholmspolisens trafiksektion.

– Nej, något sådant undantag finns inte för taxiförare. Det är polis och andra utryckningsfordon som får köra på gångvägar med en hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen, säger han.

Inte ens om taxi har färdtjänst?

– Nej, det finns inget sådant generellt undantag. Det enda jag kan tänka mig är om taxi skulle transportera en mycket sjuk person. Då skulle man nog ha överseende.

Lokaltidningen Mitt i ringer till Taxi Kurir som syns på den bild som tagits.

– Det här är självklart helt åt skogen. Det går barn på gångbanor, så det är självklart helt felaktigt att köra där, säger vd:n Magnus Klintbäck.

Vad tror du det beror på?

– Det kan vara gps:en som visar fel. Men jag tror oftare det handlar om slarv, det låter mer som att de vill ta den enklaste vägen, säger han.

Magnus Klintbäck uppmanar grannarna att reklamera på taxibolagets webbplats.

– Det bästa är att höra av sig där och tanka upp ett foto. Om vi får vetskap om vem som kör tar vi upp det med föraren att detta är fel. Händer det en andra gång blir föraren avstängd om det är grovt.

Är det vanligt att ni får klagomål om körningar i parker?

– Nej, inte vanligt. Men vi utför 20 000 transporter per dygn, så ett och annat klagomål blir det om att taxi kör aggressivt.