Här är gästerna stjärnkockar

Kocken Felix Netzell hjälper Robert Bylin och Ingemar Wede att göra en tonfiskmajonnäs under en matlagningskväll på Aveqia.
Kocken Felix Netzell hjälper Robert Bylin och Ingemar Wede att göra en tonfiskmajonnäs under en matlagningskväll på Aveqia.
På menyn står tryffel-risotto, pilgrimsmusslor och confiterad fågel.

Men för att få mat på tallriken måste gästen själv ställa sig vid spisen.

Till nyöppnade matstudion och lyxkorgen Aveqia kommer ingen till dukat bord.

Råvarorna är framställda och gourmetkockarna redo – men matlagningen är gästens utmaning. Det är inget vanligt restaurangbesök som väntar på Aveqia, som i december slog upp dörrarna till Europas största matstudio på Tule-gatan.

– Vi är en lyxkrog där gästerna får vara stjärnkockar. Att komma hit en fredagskväll ska vara en upplevelse och ett annorlunda sätt att umgås på, säger Johan Kadar, vd på Aveqia.

De stora, ljusa lokalerna är fyllda av små köksöar där gästerna under handledning av Aveqias kockar får ta sig an rätter som tryffelrisotto med pancetta och pilgrimsmussla eller confiterad majskyckling med glaserad karl-johansvamp och jordärtskocka.

Rätter som många säkerligen skulle dra sig för att testa hemma i köket.

– Många känner säkert att det är ”mission impossible” när de ser menyn men under vägledning av kockarna klara alla det här, säger Johan Kadar.

Inga förkunskaper krävs och hur aktiv man vill vara under matlagningen bestämmer man själv.

För den som hellre dricker ett glas vin än reder en sås är det fritt fram att hålla en lägre profil och mingla medan grytorna kokar.

– Det här är ingen matlagningskurs där alla ska lära sig precis hur man tillagar allting. I stället handlar det om ett nytt restaurangkoncept där man umgås och njuter av mat och vin, säger David Berggren, grundare och kock.

Idén att låta gästerna vara delaktiga i matlagningen väcktes under hans tid på ett femstjärnigt hotell i Sydafrika, där nyfikna restaurangbesökare kom ut i köket för att se hur kockarna jobbade.

Det var i slutet av 90-talet. Ett par år senare hade David Berggren öppnat en matstudio på Kungsholmen.

Då riktade han sig framför allt till företagskunder, men under förra året började han även ta emot privata sällskap på lördagskvällar.

– Det blev en jättesuccé. Nu har vi varit fullbokade alla lördagskvällar och har därför även öppet på fredagarna, säger Johan Kadar.

Det gamla kravet, att gästerna måste komma i grupper om åtta, har slopats. Nu kan vem som helst som känner sig sugen på att testa nya rätter och träffa nya människor boka en matlagningsplats på Aveqia, oavsett om man är ensam, kommer i par eller med ett större kompisgäng.

Både Johan Kadar och David Berg- gren är övertygade om att konceptet med aktiv matlagning skulle kunna locka ännu fler stockholmare till köksbänkarna och en expansion väntar på sikt.

– Vi kommer att satsa på ett liknande koncept fast med en twist. Mer än så kan jag inte säga just nu, säger David Berggren.

Många känner säkert att det ärmission impossible” när de ser menyn.” Vd:n Johan Kadar

Fakta

Här kan du laga mat med kocken

Adam & Albin Matstudio, Rådmansgatan. Laga mat under ledning av stjärnkockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman. Båda har tidigare arbetat på Mathias Dahlgrens Matbaren och på Bon Loc.

Rent a chef, Höga stigen. Erbjuder också utlåning av kockar som kommer hem och tar befälet över middagen.

Café Corniche, Norr Mälarstrand. Lär dig att laga en trerätters med libanesiska smaker.