ANNONS

Här är han – den typiske Huddingebon

Enligt statistik som Huddinge kommuns statistiker Peter Wikman har samkört så visar det sig att Bengt Ziethén, här med 1-åriga sonen Oscar, är den genomsnittliga Huddingebon.
Enligt statistik som Huddinge kommuns statistiker Peter Wikman har samkört så visar det sig att Bengt Ziethén, här med 1-åriga sonen Oscar, är den genomsnittliga Huddingebon.
Är du en gift man på drygt 36 år och bor i hyresrätt? Tjänar du runt 28 000 kronor i månaden och har två barn?

Ja, då är du den typiske Huddingebon.
ANNONS

Bengt Ziethén är pappaledig med 1-åriga Oscar. Han bor med sin fru i en hyreslägenhet nära centrum och tillsammans har de en son till. Bengt Ziethén har gymnasial utbildning och tjänar runt 330 000 kronor om året.

När Mitt i Huddinge ber kommunens statistiker att ta fram uppgifter på vem den genomsnittlige Huddingebon är, visar det sig att Bengt Ziethén prickar in samtliga kriterier.

– Jag har väl egentligen aldrig funderat kring att jag är en typisk Huddingebo, men det är lite roligt. För mig är nog en Huddingebo någon som är ”mittemellan”, en lite skygg medelklassperson kanske, säger Bengt som varit Huddingebo sedan 13-årsåldern.

Kommunpolitiker och tjänstemän använder ofta befolkningsstatistiken som en del i ett beslutsunderlag.

– En kommun är ganska spretig, så alla ytterligheter försvinner i en sådan här medelmänniska. Men befolkningsstatistik behövs för att kunna göra rätt insatser till rätt grupp. Förenklat kan ett exempel vara att man behöver veta var lokalt vi kommer att växa, och var det då kommer att behövas förskolor, skolor och äldreboenden, säger Peter Wikman, statistiker på kommunen.

Det finns inte tillförlitlig statistik på hur Huddingebon har förändrats över tid, men Peter Wikman kan ändå lyfta ut några saker som tydligt går att se.

– Det man kan se är att utbildningsnivå har gått kraftigt uppåt, inkomsten har ökat ganska kraftigt generellt sett. Medelåldern är däremot ganska konstant, men medelåldern för när man skaffar barn skjuts allt längre fram, säger han.

Fakta

Den genomsnittlige Huddingebon

Kön: man

Ålder: 36,6

Civilstånd: gift

Boende: hyresrätt

Utbildning: gymnasial, minst två år

Medelinkomst: 330 000 kronor/år

Antal barn i genomsnitt: 1,86

Källa: Huddinge kommun
Fakta

Kuriosa om oss i Huddinge

Var femte person har utländsk bakgrund.

2 procent fler flyttande in till Huddinge än ut under 2015.

Den vanligaste storleken på bostaden här minst 5 rum och kök, vilket är nästan var tredje bostad.

Nästan var tredje Huddingebo har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer.

Drygt 6 procent är arbetslösa och störst andel finns i åldrarna 18-19 år.

Biltätheten i Huddinge är 287 bilar per 1 000 invånare.

Källa: Huddinge kommun

Hur är den typiske Huddingebo?

Diana Söderström och Jack During, Stuvsta:

Jag skulle nog säga att den är halvtrevlig. Det är lite som att alla går runt i sin egen bubbla. Samtidigt är den avslappnad sett till klädsel och mentalitet om man jämför med någon i Stockholm till exempel. Det är ganska mycket småstadskänsla över Huddinge.
Mikael Stengård, Stuvsta:

Huddinge är stort så det är svårt att veta och jag är ganska nyinflyttad. Men i Stuvsta där jag bor är det ganska homogent med många unga inflyttade småbarnsfamiljer.
Ingrid Persson, Huddinge centrum:

Jag tycker om mentaliteten här i Huddinge. Här hälsar man, är hjärtlig, hjälpsam och bjuder på sig själv. Det känns som att det är mycket unga kvinnor som bor här och unga barnfamiljer.
Oswald Fågelklou, Sjödalen:

Jag tycker att den generellt är en trevlig och välkomnande person. Går man på pubquizen till exempel så är det alltid någon som bjuder in till samtal, likaså på brädspelskvällarna på Folkes.
Anna Stubbergaard, Flemingsberg/Lund:

Det är lugnt och trevligt här jämfört med i Stockholm, och det speglar väl lite personerna också. Det känns som att det är mycket barnfamiljer här och jag tycker om småstadskänslan.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.