ANNONS

Här är Haninges farligaste vägar

En vansinnesfärd ägde rum på Gudöbroleden på tisdagen.
På Gudöbroleden inträffade fyra svåra olyckor åren 2011–2013. I hela kommunen skedde 289 olyckor åren 2011–2013, varav 60 svåra och tre dödsolyckor.
Vid sidan av beryktade Slingerbulten är Gudöbroleden en av de mest olycksdrabbade platserna i Haninge.

Här har flera svåra olyckor inträffat, och nu väntar fartkameror.

– Vi vet att det är höga hastigheter på vägen, ­säger Anna-Sofia Welander på Trafikverket.
ANNONS

På Gudöbroleden mellan rondellen i närheten av Handens sjukhus och rondellen vid Biltema har 23 olyckor inträffat de tre senaste åren. I korsningarna vid på- och avfarten till riksväg 73 har det varit tre svåra olyckor. Det visar en kartläggning Lokaltidningen Mitt i gjort med hjälp av statistik från Transportstyrelsen.

– Trafikolyckor sker ofta i korsningar, säger Max Åkerwall som är närpolischef i Haninge.

På den stora parkeringen till köpcentrumet Port 73 sitter Vendelsöborna Kalle Nordberg och Roland Mader i sina bilar och pratar.

– Folk kör för fort, säger Kalle Nordberg.

Nu återstår att se om det blir någon ändring i olycksstatistiken. I höst ska det komma upp fart­kameror på Gudöbroleden och enligt kommunens trafikingenjör Lars Johnsson är rondeller på gång i de olycksdrabbade korsningarna vid på- och avfarten till riksväg 73.

– Kanske blir det färre olyckor om folk inte gasar på för att hinna före rödljuset, funderar han.

En kilometer därifrån ligger en annan olycksdrabbad korsning. Vid populära Vegabaren har det smällt sex gånger de senaste tre åren.

– Det handlar oftast om på­körning bakifrån. Så var det också vid den svåra olycka som inträffade där, säger Anna-Sofia Welander som är målstrateg för trafik­säkerhet på Trafikverket.

Här kommer kommunen i höst att sänka hastigheten från 50 kilometer till 40 kilometer i timmen. Men det kommer inte att hjälpa mycket, tror Handenbon Peter Stålkula som precis avslutat ett mål mat.

ANNONS

– Det är bättre med sådana där gupp i vägen, säger han.

Längre söderut i kommunen har många olyckor inträffat på Tungelstavägen. Här genomför Trafik­verket nu en studie med för att ta fram olika åtgärder. Under luppen är också beryktade Slingerbulten, väg 257, där det i juni inträffade två svåra olyckor, var av en med dödlig utgång.

– Det kan bli fråga om kameror, men kanske också att göra bättre siktförhållanden och att ta bort träd och berg nära vägen, säger Anna-Sofia Welander.

Fakta

De fem farligaste vägavsnitten

Källa: Strada år 2011, 2012, 2013

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.