ANNONS

Här är hela listan över alla byggnadsminnen på Lidingö

Apelsinvillan tros ha byggts av snickarmästaren Per Johan Asker 1891–1892. Cirka 90 år senare byggnadsminnesförklarades huset.
Apelsinvillan tros ha byggts av snickarmästaren Per Johan Asker 1891–1892. Cirka 90 år senare byggnadsminnesförklarades huset.
Det är inte bara fint inne i huset, här är utsikten från Apelsinvillans veranda.
Det är inte bara fint inne i huset, här är utsikten från Apelsinvillans veranda.
Köket har behållits i sitt ursprungliga skick.
Köket har behållits i sitt ursprungliga skick.
Det finns många fina detaljer runt om i huset.
Det finns många fina detaljer runt om i huset.
De karaktäristiska orangefärgade kloten tros ha gett huset smeknamnet Apelsinvillan.
De karaktäristiska orangefärgade kloten tros ha gett huset smeknamnet Apelsinvillan.
Husen har lagens starkaste skydd och får varken rivas eller byggas om. Mitt i hälsade på i Apelsinvillan – ett av Lidingös nio byggnadsminnesförklarade hus.
ANNONS

Lidingö

Apelsinvillan sägs ha uppförts av snickarmästare Per Johan Asker åren 1891–1892. Omkring 90 år senare byggnadsminnesförklarades huset. Vid samma tidpunkt flyttade Stig Edling och Lena Högberg in.

– Vid ett tillfälle badade vi i viken här tvärs över och så såg vi Apelsinvillan. Det var som att det sov en Törnrosa-sömn och det kändes som att huset behövde en kyss för att vakna till liv. Då bestämde vi oss för att rädda det, berättar Stig Edling.

Och så småningom flyttade de in i huset, som egentligen heter Villa Skogsbacke. Varför det i folkmun är mer känt som Apelsinvillan finns det flera teorier om. En är att de orangefärgade kloten som dekorerar innertaket på en av husets alla verandor liknar apelsiner.

Nedför grusgången tornar den grönaktiga villan upp sig, med spröjsade fönster i en rödbrun färg och vit dekor som ramar in verandorna.

En låg träveranda vetter mot framsidan och en rejäl trädörr står på vid gavel. Bredvid finns en exakt likadan dörr, vilket är det enda som vittnar om att det en gång i tiden bodde två familjer här.

– Det var väldigt vanligt i den här typen av hus på den tiden, säger Lena Högberg.

Apelsinvillan är bara ett av öns byggnadsminnen. Totalt finns det nio stycken: Canadahusen, Libertas fyr, Villa Finedal, Villa Högberga, Täcka Udden, Villa Högudden, Villa Klippudden och Lidingsberg. Flera av dem är i dag i privat ägo.

Tanken med byggnadsminnena är att skyddet ska vara för evigt, berättar Patrick Björklund, förste antikvarie vid Stockholms länsstyrelses enhet för kulturmiljö och bostadsstöd.

ANNONS

– Det ska vara en byggnad med ett högt kulturhistoriskt värde och byggnaden ska också berätta något om samhället. Vi tittar inte på byggnaden rent estetiskt, utan utifrån dess samtid eller om det till exempel har utspelat sig viktiga historiska händelser där, säger han.

Förutom de nio byggnadsminnena som redan finns på Lidingö kan det i framtiden tillkomma ytterligare ett – Lidingö stadshus.

– Stadshuset är ett utredningsärende sedan ungefär tre år tillbaka. Det tar oftast flera år att utreda om något ska byggnadsminnesförklaras eller inte, det är ofta beroende på vad fastighetsägaren tycker, säger Patrick Björklund.

Åldern varierar på byggnadsminnen, såväl som skicket på dem.

När Lena och Stig flyttade in fanns det varken el eller vatten. Inte heller var huset isolerat.

– Man kan säga att vi byggt ett hus inne i huset när vi isolerade. Men alla paneler och dörrar är original. Det enda som vi egentligen har gjort nytt är ett modernt badrum och kök, säger Stig.

Det finns inget som tyder på att det nya köket förr fungerade som jungfrukammare. Först i rummet nästintill avspeglar sig den gamla känslan. Här finns en vedspis och en vedlår och dörrarna kommer från gamla rivnings-objekt i innerstan. Tröskeln vid dörren är alldeles nedsliten i mitten.

– Där har nog många fötter gått, säger Lena.

Golvet består av rustika träplankor som med tiden mörknat något. Trappan knarrar upp till övervåningen, som pryds av 100-åriga kakelugnar och diverse gamla möbler – de flesta ärvda eller inköpta på auktion.

I hallen hänger en tavla med gamla tapetbitar hopsatta till ett kollage och Lena tar fram en tjock pärm som innehåller bitar av husets alla originaltapeter. Stora brokiga mönster, blomrankor och jordnära färger dominerar.

– Jag var van vid vita väggar och pastellfärger så det kändes tufft att komma till ett hus med sådan färgsättning och mönster, men det är bara att krypa in i det som är befintligt. Därför valde vi att sätta upp tapeter med liknande färger och mönster, säger Lena.

Förutom de små moderniteterna är Apelsinvillan i så gott som befintligt skick. Lena Högberg är bekant med den kände arkitekten Ove Hidemark och det var han som hjälpte paret att rusta upp huset.

– Vi fick varningar om att det var ett hopplöst projekt men huset var bra i grunden fast det såg risigt ut. I stället för att renovera det var tanken att återställa det som det en gång såg ut. Det var ett kul projekt att rädda huset och det här är ett av de få husen med snickarglädje som finns kvar, säger Lena Högberg.

Fakta

Nio fastigheter är skyddade

Utöver Apelsinvillan finns åtta andra byggnadsminnen på Lidingö:

Villa Finedal: Byggdes 1886 av artillerifyrverkare Adolf Rickard Törner och tillhörde en av Stockholms mest utsmyckade trävillor med torn och dubbla verandor. Några scener i AB Svensk Filmindustri och AB Svenska Ords film Äppelkriget från 1971 spelades in här. Den privatägda villan är byggnadsminne sedan 1979.

Villa Högberga (Högberga gård): Byggherre var konstmecenaten och skriftställaren Klas Fåhraeus och arkitekt Carl Westman, som bland annat ritat rådhuset i Stockholm. Byggnadsminnesförklarades 1985.

Villa Högudden: Uppfördes 1876 som sommarnöje av stadsmäklaren Magnus Neijber. Platsen där villan är belägen hette tidigare Mölna Udd, där det på 1700-talet låg en sjö-krog. Blev byggnadsminne 1982.

Villa Klippudden: Uppfördes 1910 som den första byggnaden i det planerade bostadsområdet i Käppala. Byggnadsminnesförklarades 1998.

Libertas fyr: Fyren tändes första gången den 6 juli 1931. Fyren blev byggnadsminne år 1995.

Täcka Udden: Byggdes vid Grönstaviken av Carl Richard Nyberg, en av det svenska flygets pionjärer. Här utfördes 1913 de första lyckade vinterflygproven i Sverige. Byggnadsminne sedan 1985.

Canadahusen: Är Sveriges äldsta radhus i villastadsmiljö. Uppfördes 1907–1908 av AB Lidingö Villastad efter ritningar av arkitekt Rudolf Arborelius. Ursprungligen var de 26 radhusen enhetligt färgsatta och alla fönster och dörrar såg likadana ut. Byggnadsminnesförklarades 1981.

Lidingsberg: Byggdes 1775–1782 som ett av Stockholms skärgårds första sommarställen. Blev byggnadsminne 1954.

Källa: Länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet, Lidingö stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.