ANNONS

Här är Huddinges värsta korsning

Stuvstabon Lars-Ove Larsson och hans son Samuel, 10, slipper gärna att gå över Stuvstakopplet, Huddinges mest olycksdrabbade korsning.
Stuvstabon Lars-Ove Larsson och hans son Samuel, 10, slipper gärna att gå över Stuvstakopplet, Huddinges mest olycksdrabbade korsning.
Längs Huddingevägen finns kommunens mest olycksdrabbade korsningar, visar Lokaltidningen Mitt i:s kartläggning. Stuvstakopplet är värst av dem alla.

Nu ska Trafikverket se över säkerheten vid korsningarna.
ANNONS

Det mullrar rejält vid övergångsställena vid Stuvstakopplet. Tunga lastbilar, stadsjeepar, motorcyklar och bilar susar förbi i en ständig ström, trots att det är semestertider.

Fordonen kör tätt efter varandra trots att det är en 70-sträcka som passerar korsningen Huddingevägen-Stuvstaleden.

Få människor syns runt den tungt trafikerade korsningen, och för att höra vad andra säger får man spetsa öronen rejält. Lokaltidningen Mitt i har med hjälp av Transportstyrelsens siffror kartlagt i vilka korsningar i kommunen det sker flest olyckor. Totalt 84 stycken, eller nästan var femte trafik­olycka, inträffade i eller vid en korsning mellan 2011 och 2013, visar kartläggningen. Inte helt oväntat smäller det oftast i korsningarna längs Huddingevägen, och allra mest utsatt är Stuvstakopplet.

– Jag blir ju inte överraskad direkt. Det värsta är ändå att man aldrig gör något åt problemet, säger Lars-Ove Larsson, Stuvstabo och ordförande i Stuvsta gårds villaägareförening.

Föreningen har kommit med flera förslag genom åren för att göra Huddingevägens korsningar säkrare, bland annat gångbroar över Stuvstakopplet eller som nu senast; ”Förbifart Stuvsta”.

– Trafikverket gillade faktiskt den idén, att man bygger en tunnel bort till Sågbäcksgymnasiet. Då kan man skapa lugna lokalgator ovan mark i stället, säger Lars-Ove Larsson.

Trafikverket uppger att orsaken till de många olyckorna vid Huddingevägens korsningar är det stora antalet fordon.

– Det har främst med trafikmängden att göra. Det är där det går mycket trafik och då ökar sannolikheten för att en olycka ska inträffa, säger Anna-Sofia Welander som arbetar med trafiksäkerhet hos Trafikverket.

Vad är planerna för Huddingevägen, sett till korsningar och trafiksäkerhet?

ANNONS

– I höst påbörjar vi en omfattande studie för att göra större förbättringar på hela Huddinge-vägen. I denna är ökad trafiksäkerhet generellt och i korsningarna en viktig utgångspunkt, Anna-Sofia Welander.

Fakta

Här sker det flest olyckor i Huddinge

Mellan 2011 och 2013 skedde de flesta korsningsolyckorna längs Huddinge­vägen på de här platserna:

1. Stuvstaleden: 10 olyckor.

2. Björkängsvägen: 9.

3. Flemingsbergsleden: 6.

4. Glömstaleden: 6.

5. Regulatorvägen/Hälsovägen: 5.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.