ANNONS

Här är huset som kan bli Fagersjös samlingspunkt

I huset på Havsörnstorget finns idag bland annat snickeri och textilverkstad, men det finns utrymme för mer.
I huset på Havsörnstorget finns idag bland annat snickeri och textilverkstad, men det finns utrymme för mer.
400 000 kronor av stadens demokratipengar ska satsas på en lokal mötesplats i Fagersjö.

Och det är du som bor där som bestämmer vad den ska innehålla.
ANNONS

Konceptet kallas medborgarbudget och går ut på att invånarna ska få mer inflytande över hur staden använder sina pengar. Fagersjöborna blir pionjärer – medborgarbudget har aldrig tidigare testats i Stockholm

– Syftet är att folk ska få bestämma där de bor över sånt som angår dem i deras vardag. Det har prövats på flera håll i landet och funkat bra, säger Lars Bäck, (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.

Högst på önskelistan i Fagersjö – förutom bättre kollektivtrafik – står en mötesplats för samvaro, kultur och samhällsservice. Det framkom av de synpunkter som samlades in under Fagersjös tyck till-forum tidigare i höst.

En sådan mötesplats blir därför fokus för medborgarbudgeten. Och var ska den ligga då? Just nu lutar det åt Familjebostäders tegelhus på Havsörnstorget. Där finns i dag bland annat en textilverkstad och ett snickeri. Men det finns plats för mer, enligt Thomas Kultti på Farsta stadsdelsförvaltning.

– Just nu är den här lokalen det hetaste alternativet. Vi behöver bara få klartecken för att bygga om den så att den passar för ändamålet, säger han

Det exakta innehållet i lokalen ska spikas genom omröstning i början av nästa år.

– Vi vill inte säga något namn på huset, det är meningen att Fagersjöborna ska få komma med förslag. Det enda som är bestämt är att en del av innehållet blir en utökad kommunal service. Vi ska undersöka vilken service som efterfrågas, säger Thomas Kultti.

Målet är att minst tio procent av Fagersjöborna ska rösta. Tanken är sedan att den nya mötesplatsen ska kunna öppna under våren.

Men vad händer när de 400 000 kronorna är slut?

ANNONS

– Jag tror att de här pengarna räcker till att komma igång. Men det blir en fortsatt satsning på ytterstaden i budgeten som kommer. Vi kommer att fortsätta i Fagersjö någon form, försäkrar Lars Bäck (V).

Fakta

Detta händer nu

Information om medborgarbudget skickas ut till de som bor i Fagersjö.

Synpunkter samlas in och en lokal referensgrupp bildas.

Gruppen tar fram konkreta alternativ för hur den lokala mötesplatsen ska utformas – alternativ som Fagersjöborna sen får rösta på.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.