Här är ingen lucia eller stjärngosse för gammal

Nils-Erik Polsäter, 81, Ruth Viberg, 84, Barbro Andersson, 76, Mary Lindblom, 87 och Margaretha Carlsson, 83 går i luciatåget.
Nils-Erik Polsäter, 81, Ruth Viberg, 84, Barbro Andersson, 76, Mary Lindblom, 87 och Margaretha Carlsson, 83 går i luciatåget.
Man blir aldrig för gammal för att lussa. På seniorboendet på Trollesundsvägen i Bandhagen är medelåldern i luciatåget 82 år.

Genom den stängda dörren till samlingslokalen på bottenvåningen hörs sång. Där inne runt ett stort ovalt bord sitter seniorboendets sånggrupp tillsammans med luciatåget och repeterar inför torsdagens firande.

En av dem är 83-åriga Margaretha Carlsson. Hon har vit särk och glitter i håret.

– Lucia är tradition. Det vore tråkigt om man slutade med traditionerna bara för att man blir gammal, säger hon.

Hon får medhåll av tågets lucia, Ruth Viberg, 84.

– Lucia lyser upp. Det spelar ingen roll om man är ung eller gammal.

Men det är först på äldre dagar som hon själv har tagit på sig ljuskronan. Nu är hon lucia för tredje året i rad.

– När jag var ung så var jag tärna några gånger. På ett av mina fösta kontorsjobb, när jag var 16–17 år, hade vi ett luciatåg. Då besökte vi sjuka människor och jag minns speciellt hur glad en flicka blev, säger Ruth Viberg.

Som den enda under 80 år står Barbro Andersson för det ungdomliga inslaget i luciatåget. Precis som Margaretha är hon tärna med glitter i håret.

– Det var jag i bland som ung också, men aldrig lucia. Jag var ju liten och mörk, säger hon.

Hon och de andra betonar det sociala i luciafirandet. På torsdagsmorgonen kommer de andra i huset på Trollesundsvägen, som alla är över 55 år, att utöver sång och ljus också bjudas på pepparkakor och glögg.

Fakta

Ljushögtid

Lucia kommer av latinets ”lux” som betyder ljus.

Det förekommer två huvudsakliga traditioner av att fira luciadagen, en har sitt ursprung i Norden, den andra på Sicilien.

Enligt den svenska folktron var den 13 december en natt då många övernaturliga krafter var i rörelse.

Källa: Wikipedia