ANNONS

Här är konstverken som ingen vill ha

Johanna Molvin, konstsekreterare på Solna kommun, visar upp några av verken som kan komma att förstöras.
Johanna Molvin, konstsekreterare på Solna kommun, visar upp några av verken som kan komma att förstöras.
Nötta, fuktskadade och med trasiga ­ramar. 48 konstverk i Solna är så utnötta att ingen vill ha dem. Nu kan verken, som är värda 20 000 kronor tillsammans, komma att förstöras.
ANNONS

Inträngda i ett av hörnen på Solna kommuns konstmagasin står ett 40-tal konstverk hopbuntade.

Några saknar ram, en har fått en reva i duken och andra har gulnat på grund av flera års fuktskador. De har hängt i skolor, på kontor och i tingshus och upphovsmakarna är bland andra Elsa Beskow, Herman Lindgren och Jörgen Nash.

Om några veckor kan de förstöras. De ingår nämligen i samlingen av konstverk i Solna kommun som ska ”utrangeras”.

– Det är konstverk som stått undanställda i flera år utan att någon har gjort anspråk på dem. Man har inte velat slänga dem och nu finns inte plats för dem i magasinen längre, säger Johanna Molvin, konstsekreterare på Solna kommun.

Samtidigt som många av verken har för stora skador för att säljas, är de för värdefulla för att skänkas bort, förklarar hon.

– Konstnärerna hade en vision av hur verken skulle se ut när de skapade dem. Att skänka bort dem i deras nuvarande skick skulle vara att gå emot den visionen. Det är som att ge bort en bil som saknar motor, säger ­Johanna Molvin.

Än så länge är det oklart vad som kommer att ske med konstverken. Efter att de plockats ner sker en utvärdering som bestämmer vilka av verken som kan komma att räddas.

Henrik Orrje på Statens konstråd menar att det kan vara okej att makulera skadade konstverk, så länge en samlad bedömning av värdet har gjorts av sakkunniga.

– Värdet är inte bara ekonomiskt, ett verk kan till exempel vara intressant rent historiskt. Allt sådant måste vägas in och att förstöra ­verket måste alltid vara sista utvägen.

ANNONS

Han betonar att alla offentliga verksamheter är skyl­diga att underhålla sin konst.

– Problemet är att underhållet av konst i offentliga miljöer sker väldigt sporadiskt. För att saker och ting ska hålla måste man regelbundet hålla efter dem.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.