Sedan i mars har hyresgästerna på Sandhamnsgatan 58-62 haft problem med läckage av fjärrvärmevatten i kranarna. Den första anmälan till förvaltaren gjordes redan den 23 mars.

– Vad jag vet har det aldrig hänt förut, att en fastighetsägare låtit sina hyresgäster bada i fjärrvärmevatten i ett halvår. Det är ett kraftigt underbetyg till förvaltningen, säger en hyresgäst.

Fjärrvärmevatten

Den gröna färgen kommer från ett ämne som heter pyranin. Det används för att färga fjärrvärmevatten så att man lättare kan spåra en läcka. På ett anslag i trapphuset i slutet av juni informerade förvaltaren att fastighetens värmeväxlare var trasig.

"Detta kommer givetvis att åtgärdas skyndsamt, men i dagsläget har vi ingen prognos och det är leveranstider", skrev förvaltaren och önskade samtidigt hyresgästerna en fin sommar.

Gröna hissen? Nej, vanligt kranvatten på Sandhamnsgatan.

Gröna hissen? Nej, vanligt kranvatten på Sandhamnsgatan.

Pekka Pääkkö

Hämtar i dunkar

Först var det bara varmvattnet som var grönt, men sedan början av augusti är även det kalla vattnet ibland grönfärgat, uppger hyresgäster i huset.

– Det är inte farligt, men det ska inte drickas. Fjärrvärmevatten är inte ett livsmedel, säger Anders Lundin på miljöförvaltningen.

Många tar dock det säkra före det osäkra.

– Vi hämtar dricksvatten i dunkar, precis som på landet. De är jättehyggliga på parkförvaltningen, säger en hyresgäst.

– Vi hämtar dricksvatten för  säkerhets skulle, säger Tomas Jarhall som är samordnare på ToT.

– Vi hämtar dricksvatten för säkerhets skulle, säger Tomas Jarhall som är samordnare på ToT.

Johan Sjölund

Den 30 augusti gick 18 av hyresgästerna till hyresnämnden och lämnade in en ansökan om åtgärdsföreläggande, med kravet att de ska få tillgång till rent vatten.

Samma dag, den 30 augusti, gjorde LSS-verksamheten Teckenspråk och Tillgänglighet en anmälan till miljöförvaltningen i Stockholms stad. De har en lokal på Sandhamnsgatan 60 med en daglig verksamhet för sju personal och 20 deltagare med flerfunktionshinder.

I anmälan skriver de att de har haft problem med grön färg på både varm- och kallvatten. "Vi har köpt dricksvatten under perioden juni- fram till i dag", skriver verksamheten.

Grönt vatten i toalettstolen på Sandhamnsgatan 58-62.

Grönt vatten i toalettstolen på Sandhamnsgatan 58-62.

Privat

"Ofarligt färgämne"

Fastighetsägaren Martin Josephson skriver i ett mejl till Mitt i att bytet av värmeväxlaren beräknas vara klart på onsdag vecka 39.

"Felanmälan inkom till förvaltningsfirman under våren 2024 varpå flera kontroller av VVS-entreprenörer inte visade på något pågående läckage. Problemet återkom oväntat under sommaren och förvaltningsfirman har arbetat aktivt för att åtgärda detta. Byte av värmeväxlare kräver flera olika entreprenörer och tyvärr har leveranstiderna varit längre under och efter semesterperioden".

Martin Josephson skriver att det endast ska vara varmvattnet som är påverkat enligt förvaltningsfirmans entreprenörer och att fastighetens kallvatten är drickbart.

 "Om det är någon blandare som inte är fullt fungerande kan kallvattnet i vissa fall färgas. I det fall så byts blandaren ut efter felanmälan. Enligt förvaltningsfirman är det gröna färgämnet livsmedelklassat och ofarligt".