Här är kungafamiljens favoritpizza

Kemal har gett sitt namn till Carl Philips favoritpizza, ”Alpek”.
Kemal har gett sitt namn till Carl Philips favoritpizza, ”Alpek”.
Carl Philips favoritpizza har oxfilé och bearnaisesås.
Carl Philips favoritpizza har oxfilé och bearnaisesås.
Kemal Alpek har serverat Prinsessan Victoria sedan hon var barn.
Kemal Alpek har serverat Prinsessan Victoria sedan hon var barn.
Ja, kungafamiljen äter pizza precis som du.
Vi har besökt monarkernas hemliga favoritställe på Östermalm – och smakat Prins Carl Philips älsklingsrätt.
– De har ätit här sedan de var små, säger Kemal Alpek, ägare till Ciao Ciao Grande.

Trodde du att Carl Philip, Victoria och resten av kungafamiljen bara äter nobelmiddagar? Så fel du hade. De svenska regenterna käkar pizza – flera gånger i månaden. Sedan 20 år tillbaka besöker de regelbundet Ciao Ciao Grande på Storgatan 11 på Östermalm.
– Både Victoria och Carl Philip har ätit här sedan de var små. När de var tonåringar kom de hit med sina kompisar och nu tar de med sina barn.  Hela kungafamiljen är så medmänskliga och fina personer och precis som alla andra, säger Kemal Alpek, ägare till Ciao Ciao Grande.

Pizzerian, som ligger gömd i en sömnig del av Östermalm, lockar många celebriteter. Sedan öppningen 1995 har såväl Björn Borg, Lasse Berghagen, Björn och Benny, samt Tomas Ledin frossat i restaurangens pizza. Här har även Kungen och Drottningen ätit i lugn och ro. Mest frekventa är dock deras barn, som besöker Ciao Ciao Grande flera gånger i månaden.
– Jag tror de känner sig hemma här, för de får alltid vara ifred. Man slås alltid av hur trevliga de här, Victoria är ju hur gullig som helst. För mig är de som vilka kunder som helst, fast ändå inte. Man blir ju stolt att de väljer att komma tillbaka, år efter år, säger Kemal Alpek.

Vad äter då våra monarker? Kemal Alpek avslöjar att Kungaparets barnbarn oftast väljer ”bambino” och ”margherita”, medan Prinsessan Victoria i regel satsar på en enkel tomatpasta. Prins Carl Philip är den som slår på stort. Favoritpizzan är ”Alpek”, en extra allt-variant med oxfilé, bearnaisesås, sparris, lök, mozzarella och champinjoner. Hur den smakar? Vi har självklart testat den – och vi ger tummen upp.
– Ciao Ciaos version av Sveriges nationalrätt levererar allt som en oxfilépizza ska ha. Den är härligt krämig, med rätt mängd bearnaisesås. Och sparrisen gör att pizzan känns lite lyxigare än standard. Den är lite hedonistisk, men samtidigt inte allt för tung i och med att bottnen är så tunn. Jag är mycket nöjd, säger John.

JONAS BLOMQUIST
Allt om Stockholm