Här är marken giftigast i stan

Nathalie Bram kände inte till att marken var förorenad i Vinterviken.
Nathalie Bram kände inte till att marken var förorenad i Vinterviken.
Idylliska Vinterviken är en av Stockholms elva giftigaste platser.

På flera platser i Stockholm ligger rester av gamla miljö­farliga industrier begravda.

Vårsolen skiner över isen längst in i Vinterviken. Ingenting i den vackra naturen avslöjar att platsen, där Alfred Nobels dynamit­fabrik låg, i dag är en av Stockholms kommuns elva mest förorenade.

– Nej, det visste jag absolut inte, säger Nathalie Bram som promenerar med sonen Philip, 2 år.

Ämnena i marken är inte farliga för förbipasserande, men den som stoppar jord i munnen riskerar att få i sig arsenik och bly. Därför uppmanas besökare, på två skyltar, att hålla barn och hundar under uppsikt.

– Det känns ju inte alls roligt. Man vill ju kunna släppa sina barn fritt, säger Nathalie Bram.

I Stockholms län finns enligt länsstyrelsen omkring 8 500–9 000 förorenade platser. Ofta är det gamla industrier från tiden före miljölagstiftningen kom till. Elva av dem har ”riskklass 1” vilket innebär ”mycket stor risk för människans hälsa och miljön”.

– Generellt är det inte farligt att vistas på platserna. Det är på lång sikt ämnen riskerar att laka ur och komma ut i naturen, säger Birgitta Swan på länsstyrelsen.

Vid flera av de mest förorenade platserna har sanering påbörjats. På Beckholmen vid Djurgården har till exempel 77 500 ton förorenad jord bytts ut. Det är ett av Sveriges största saneringsprojekt någonsin. I dag behöver tre platser, var­av Vinterviken är en, utredas mer inför en eventuell sanering.