Min lokala hjälte

Här är middagen extremt närodlad

Vad sägs om att odla din egen fisk hemma i vardagsrummet och ha grönsaker som gror i bokhyllan?

Det kan bli möjligt inom kort.

I en forskningslägenhet i Haninge testar nu KTH i Haninge lösningar för extremt närproducerad mat.

Än så länge gror det bra i testlägenheten, fiskarna och tomaterna frodas i en odlingsmöbel för fisk och grönsaker.

– Vattnet i ett akvarium blir ju näringsrikt. I testlägenheten används vattnet till grönsakerna som på det sättet automatiskt får bra gödning, säger Eva-Lotta Thunqvist, lektor i mark- och vattenresursteknik på KTH.

Fiskarna som är av arten tilapia håller på att växa sig upp i matstorlek. Metoden kallas akvaponi och kräver endast fiskmat och den mängd vatten som försvinner genom avdunstning.

Kan vem som helst ha en kombinerad fisk- och grönsaksodling hemma?

– Ja, men fiskarna är levande djur som man måste sköta, säger Eva-Lotta Thunqvist.

I dag finns det inte mycket fisk kvar i Östersjön, påpekar hon.

– De fiskodlingar som finns där förorenar vattnet ytterligare. Samma sak är det utanför Norges kust där det också blir föroreningar från fiskodlingar. Fiskodlingar förorenar vattnen på olika håll i världen, säger Eva-Lotta Thunqvist.

Framtidens lösning kan vara fisk- och grönsaksodling i ett slutet system.