ANNONS

Höga betyg i Kungsholmens grundskolor

Eleverna i Kungsholmens grundskolor har betydligt högre snittbetyg än eleverna i övriga länet. Bäst i klassen är Stockholms internationella montessoriskola.

– Vår inställning är att eleverna kan mycket mer än de tror, säger rektorn Jill Nilsson.
ANNONS

Skolverket publicerade nyligen betygsstatistik för de elever som i somras slutade nian. Av den framgår tydligt att Kungsholmens skolor har ett betygssnitt som är betydligt högre än skolorna i övriga länet. Meritvärdet är 275,6 vilket kan jämföras med länets 238,8.

Högst betygssnitt – 299,6 – har Stockholms internationella montessoriskola, vilket placerar skolan bland de främsta i hela Sverige. Att eleverna där har så höga betyg har flera förklaringar, tror rektorn Jill Nilsson.

– Vi har enormt god studiero. Här är mobilerna avstängda och kepsarna och skorna är av. Här accepterar vi inte att någon skriker och gapar. Vi har också höga förväntningar på eleverna, vår grundinställning är att de kan mycket mer än de tror och utgår från att de vill lära sig, säger hon.

Hur viktigt är det för er att ni har ett högt betygssnitt?

– Man kan inte mäta hur bra en skola är med hjälp av betygssnittet. Har man till exempel många elever med svårigheter kan skolan ha gjort fantastiska insatser utan att det märks på betygssnittet. Men för en elev innebär höga betyg att de kan välja vilken gymnasieskola de vill.

Att eleverna i innerstan har höga betyg är inte förvånande, enligt Karin Hector Stahre, enhetschef på Skolverkets prov- och bedömningsenhet. Men det beror mindre på skolornas kvalitet och mer på vilken socioekonomisk grupp de kommer ifrån, säger hon.

– Socioekonomisk bakgrund är den viktigaste faktorn för vilka betyg en elev har. Det handlar bland annat om föräldrarnas utbildningsbakgrund.

Men även många av skolorna i innerstan håller troligen en hög nivå, enligt Karin Hector Stahre.

– Skolorna är säkert väldigt bra. De har säkert höga förväntningar på sina elever och höga förväntningar främjar lärandet. Och på många skolor samlas elever med hög studiemotivation.

ANNONS
Fakta

Här är niondeklassarnas betyg

Andel som uppnått kunskapskraven Andel behöriga yrkesprogram Genomsnittligt meritvärde

Stockholms internationella montessoriskola

100 100 299,6

Sverigefinska skolan i Stockholm

89 100 283,7

Engelska skolan på Kungsholmen

100 100 271,5

Kungsholmens grundskola

92 100 267,0

Rålambshovsskolan

89 100 256,4

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.