I januari presenterades planerna för Granbackaskolans framtid.

Förutom att skolan ska storrenoveras byggs en förskola på skolgården. Nya förskoleplatser anses behövas, och det ganska akut, då loven för ett flertal barackförskolor i Huvudsta börjar ticka ut.

Byggnadsnämnden har nu godkänt bygglov för nya förskolan med plats för 150 barn på åtta avdelningar.

Förskolan får en grålaserad fasad som ska likna grånat trä med mörkgröna detaljer.

– Jag tycker den är snygg. Det blir en modern förskola i ett riktigt hus till skillnad från alla paviljonger som byggts i Solna de senaste 20 åren, säger nämndens ordförande Martin Eliasson (S).

"Apart inslag"

Förvaltningen har dock reagerat på stilen. Byggnaden anses inte passa ihop med områdets långsmala tegelhus. Det skrivs i ett yttrande att den "framstår som ett apart inslag med sina breda proportioner, assymmetriska sadeltak, två våningar och träfasader".

Martin Eliasson säger att det handlar om att väga mellan intressen. I aktuellt fall anses en relativt billig och snabbt uppförd byggnad, ihop med behovet av fler förskoleplatser, trumfa intresset att bevara områdets kulturmiljöer och byggstil.

Förskolans gård anläggs söderut, mot skogen.

– Jag tror man kan bevara mycket naturinslag och det tycker jag är positivt. Man kommer inte behöva sätta upp segel som solskydd när det finns träd, sådana saker, säger Eliasson.

13 kvadratmeter

Storleken på gården blir dock mindre än hälften av Boverkets rekommendation, 14 kvadratmeter per barn mot riktlinjen på 40. Även Granbackaskolans elever får minskad yta till följd av bygget, framgår i underlaget.

– Det är naturligtvis viktigt att barn har så stor friyta som möjligt, men jag skulle säga att 14 kvadratmeter är ett ganska vanligt mått på friyta när man bygger skolor och förskolor i stadsmiljö, säger Martin Eliasson.

Staden, tillägger han, utreder också hur Granbackas skolgård kan utökas. En fotbollsplan med konstgräs på skolans baksida har redan utlovats till skolstart i höst.

Det kan på sikt även finnas möjlighet att utöka förskolegården, enligt Eliasson.

– Vi kommer se till att vi får en helhet som fungerar på ett bra sätt för alla barn, både på skolan och förskolan.

"Minska barnantalet"

Liberalerna tvivlar på att det går, utifrån hur planerna är presenterade. Förskolans utemiljö blir för liten, anser Peter Edholm (L).

– Vi förstod att det skulle bli trångt men såhär trångt kunde vi inte drömma om.

För lite yta per barn ökar risken för olyckor och konflikter och kan påverka den pedagogiska verksamheten negativt, varnar Edholm som vill att planerna justeras:

– Bygg förskolan enligt plan men stoppa in färre barn i huset, 100 i stället för 150. Färre barn ger större yta per barn.