Här är nya parkourparken

När parkourcoacherna Jesper Edberg, 21, och Calle Öhrström, 19, hörde om planerna på en parkourpark vid Älta IP kontaktade de kommunen och frågade om de fick komma med idéer. Det fick de. ”Vi nådde vårt mål med hästlängder”, säger Jesper Edberg (bilden).
När parkourcoacherna Jesper Edberg, 21, och Calle Öhrström, 19, hörde om planerna på en parkourpark vid Älta IP kontaktade de kommunen och frågade om de fick komma med idéer. Det fick de. ”Vi nådde vårt mål med hästlängder”, säger Jesper Edberg (bilden).
De kontaktade beslutsfattarna – och fick göra sina röster hörda.

För två helger sedan invigdes Nackas första parkourpark vid Älta IP.

– En seger, ja, absolut, säger parkourcoachen Jesper Edberg.

Parkour är träningsformen där utövaren tävlar mot sig själv om att snabbast möjligt ta sig över olika hinder.

– Jättebillig träningsform, säger Jesper Edberg.

Jesper Edberg och Calle Öhrström, 21 respektive 19 år, bor båda i Älta men träffades på ett parkourevenemang på Sergels torg.

För ett år sedan startade de en parkourförening i Älta. Den riktar sig till både ungdomar och vuxna som vill pröva träningsformen.

– Det visade sig finnas ett jättestort intresse, mycket större än vi trodde, säger Jesper Edberg.

Till de första träningarna kom 20 personer. Själva hade de räknat med en handfull intresserade.

När de fick veta att Nacka kommun var på gång att bygga en parkourpark i Älta kontaktade de kommunen och frågade om de fick komma med idéer.

Det fick de.

Den 12 september invigdes parkourparken vid Älta IP.

Jesper Edberg säger att om de inte hade fått vara med och säga sitt hade den sett annorlunda ut.

– Då hade det varit en annan design.­

Detaljer i parkourparken hade varit i plast, enligt Jesper, detaljer­ som riskerat att gå sönder efter en tid.

– Nu har vi stål och betong som håller längre. En seger, ja, absolut. Vi nådde vårt mål med hästlängder, säger Jesper Edberg.

Parken i Älta är omkring 40 gånger 40 meter.

– Den är inte jättestor men kompakt. Det finns hinder överallt, en lekplats för vuxna, som en hinder­bana för vuxna, säger Jesper Edberg.­

Jerker Linnerborg, projektledare i Nacka kommun, bekräftar att de två ungdomarna från Älta varit­ med och påverkat parkens utformning.

– Absolut, killarna har fått tycka till, det är helt rätt. Vi i kommunen har ingen expertis, det här är en helt ny grej.

Parkourparken, som tillsammans med ett utegym på platsen kostat­ en miljon kronor att bygga, kan enligt Jerker Linnerborg vid behov­ byggas ut med mer avancerade hinder.

Hur många besökare det blir är det ännu ingen som vet.

– Men efterfrågan är jättestor, och vi börjar så här. Visar det sig att det här är populärt i Älta kan även andra kommundelar få parkourparker, säger Jerker Linnerborg.

Fakta

Visar tekniken en gång i veckan

Parkourföreningen i Älta har träningspass i den nya parkourparken en gång i veckan. Parkourcoacherna visar hur man värmer upp och lär ut rörelser för att snabbast ta sig från punkt a till b.

Enligt föreningen har både äldre och yngre, män och kvinnor, visat intresse för träningsformen.

Parken består av murar, staket och pelare som deltagarna ska ta sig över.