ANNONS

Här är politikernas inkomst inte i topp

I Sverige slår politikernas medelinkomster folkets med hästlängder. Så ser det ut överallt – förutom i Danderyd.
ANNONS

I nästan alla Sveriges kommuner tjänar politikerna i snitt mer än befolkningen de ska representera.

– Det har olika förklaringar. De som tjänar mindre, unga och offentliganställda, är till exempel inte så vanliga inom politiken, säger statsvetaren Richard Öhrvall.

Men Danderyd är den enda kommunen i landet där förhållandet är det omvända – det vill säga befolkningen har en högre medelinkomst än politikerna. Det visar siffror som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det är såklart lite märkligt. Å andra sidan – om det är någon kommun där det skulle vara omvänt så är det ju Danderyd, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Att vara politiker i Danderyd är visserligen inget låglöneyrke, även om det är skillnad på parti och parti. Danderydsmoderaternas medelinkomster låg en bra bit över invånarnas, medan de som kandiderade för Vänsterpartiet tjänade långt mindre än befolkningen i stort.

Olle Reichenberg själv ligger en bra bit över inkomstsnittet, medan hans politikerkollegor har en medelinkomst på knappt 39 500 kronor i månaden.

Danderydsborna i snitt tjänar något mer, 41 000 i månaden.

– Det är inte så stor skillnad egentligen. Det viktigaste är att politikerna representerar befolkningen vad gäller till exempel kön och vad man gjort civilt i livet, säger Olle Reichenberg.

Om det är någon kommun där det skulle vara omvänt så är det ju Danderyd.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.