Här är prinsen av Smedslätten

Malin Löveborg med Gustav i knät. I mitten sitter Oscar och till höger om honom storebror Ludvig.
Malin Löveborg med Gustav i knät. I mitten sitter Oscar och till höger om honom storebror Ludvig.
För några veckor sedan hade ­Oscar Carl Olof ­Löveborg, 4 år, ett helt vanligt namn.

När lillprinsen föddes den 2 mars förändrades saken.

Oscar Carl Olof leker med sin playmobilborg i sitt rum hemma i Smedslätten. Han tycker att folk tjatar lite väl mycket om hans namn nuförtiden. Han heter ju bara Oscar Carl Olof precis som vanligt.

Men sedan den 2 mars är det ett ”prinsnamn”. Bara tolv andra personer i Sverige heter samma sak – med namnen i samma ordning som nyfödda lillprinsen och med samma stavning.

– Nu kallar vi honom prinsen av Smedslätten, skojar mamma Malin Löveborg.

Att Oscar skulle heta Oscar var bestämt sedan länge.

– Vi kom på det när hans storebror Ludvig bara var några månader. Det är efter hans farfars far.

Mellannamnet Olof fick Oscar (precis som lillprinsen) efter sin pappa och farfar och Carl var ett namn som hans mormor kom på.

– Vi letade efter ett enstavigt mellannamn och då kom min mamma på Carl. Jag kan inte påstå det är efter Hans Majestät, säger Malin Löveborg.

– Vad är oddsen att Victoria och Daniel skulle välja precis samma namn?

När Oscar Löveborg fick se bilden på sin namne tyckte han visserligen att den nyfödda prinsen var söt. Men inte lika söt som lillebror Gustav, 7 månader – hans egen ”Gurra”.

– I morse frågade Oscar om han får bestämma vilka som ska sitta i fängelse nu när han har ett prinsnamn. När jag sa nej sa han att han vill ”ha tillbaka” sitt namn, berättar Malin Löveborg.

Vad tycker du om kungligheter förresten?

– Jag är ingen superrojalist men jag tycker att det är fantastiskt roligt med Victoria. Hon har lyft kungahuset och det känns extra roligt att det är hennes son som fått samma namn som Oscar, säger Malin Löveborg.

Fakta

Bara tolv i hela Sverige

Det finns bara tolv personer i hela Sverige som samma tre förnamn som den nyfödda prinsen Oscar Carl Olof – med namnen i den ordningen och med samma stavning.

Nio av prinsnamnsbärarna är under 18 år och tre av dem är över 18 år.

Prinsen Oscar Carl Olof Bernadotte föddes den 2 mars 2016. Han är son till kronprinsessan Victoria och prins Daniel och yngre bror till prinsessan Estelle. Han är enligt successionsordningen nummer tre i den svenska tronföljden.

Källa: Wikipedia, Folkbokföringen