Min lokala hjälte

Här är priserna högst

Joakim, till vänster, lockas av folklivet i Vasastan. Mäklaren Ulf Friberg håller med: ”Går du ut runt Strandvägen klockan åtta på kvällen är det dött. Här lever det på ett annat sätt”.
Joakim, till vänster, lockas av folklivet i Vasastan. Mäklaren Ulf Friberg håller med: ”Går du ut runt Strandvägen klockan åtta på kvällen är det dött. Här lever det på ett annat sätt”.
Bostadsrätterna i Vasa­stan är för första gången dyrast i Stockholm – och i Sverige.

– Segregationen kommer att späs på ytterligare, säger Claudia Wörmann, analyschef vid Mäklarhuset.

Bostadsrättspriserna i Stockholms innerstad ligger på rekordnivåer. Allra dyrast är det i Vasastan, som för första gången har passerat Östermalm och nu är dyrast i Sverige.

I februari fick köparna betala i genomsnitt 65 510 kronor per kvadratmeter för en lägenhet i Vasastan, jämfört med 64 823 på Östermalm. Attraktionskartan för Stockholms innerstad håller på att ritas om.

– Toppvåningar som kostar 12 miljoner kronor och uppåt kommer fortfarande att säljas på Östermalm. Men när det gäller ettor, tvåor och treor går Vasastan på om, säger mäklaren Ulf Friberg.

Vi befinner högst upp i ett sekelskifteshus på Atlasgatan i det område av Vasastan som kallas Lilla Paris på grund av den pittoreska miljön. I kväll visas tvårummaren på 63 kvadrat för första gången med ett acceptpris på 4,6 miljoner, vilket motsvarar 73 000 kvadratmetern.

Det höga priset är befogat, menar Ulf Friberg. Det är en lägenhet som har alla rätt, en stor altan med himmels- och takkänsla, genomgående planlösning och platsbyggt kök. Dessutom ligger den i stekheta Vasastan.

Joakim och flickvännen Anna ska flytta ihop och funderar på att lägga ett bud. Den stora fördelen med Vasa­stan är att allt är nära, oavsett var man befinner sig, menar de.

– Jag har precis flyttat från Kungsholmen där det är mer utspritt. Man går mellan oaserna utan att det händer något roligt emellan. Vasastan är mer packat med de roliga delarna, säger Joakim.

Vasastans metamorfos från sömnig borgerlig stadsdel till Stockholms hetaste bostadsområde har ägt rum på senare år.

– Det har blivit trendigt att bo i Vasastan, vilket jag tror beror på all infrastruktur som vuxit fram. Här finns allt; arbetsplatser, coola restauranger och butiker. Många vill bo och leva i samma område som de jobbar, säger Ulf Friberg.

Hetast är kvarteret kring Vasaparken; Gästrikegatan, Sigtunagatan och Hälsingegatan, för det trafikskyddade läget och närheten till Odenplan.

Den typiska Vasastadsbon är en höginkomstagare som gjort bostadskarriär, och kanske sålt sin villa i Bromma, Lidingö eller Saltsjöbaden.

Enligt Claudia Wörmann, analyschef vid Mäklarhuset, innebär de stigande priserna att segregationen ökar ytterligare.

– Den är slående i hela innerstan och kommer bara att späs på ytterligare framöver, säger hon.

Fakta

Tidigare nedgånget område

Vasastan var fram till 70-talet nedgånget på många håll. En stor del av husen byggdes för dem som arbetade på Rör­strands­fabriken.

När bostäderna moderniserades lämnade många området.

Andelen höginkomsttagare fyrdubblades åren 1995–2007.

Infrastrukturen förändrades dramatiskt. Konstgallerierna är borta, ersatta av trendiga butiker.

Källa: Elisabeth Lilja, sociolog