ANNONS

Här är priserna som högst och lägst

I mars i år flyttade Linnea Hammarström in i gårdshuset från 1900-talet som ligger på Pipersgatan. Hon hade inte tänkt att hon måste bo på Kungsholmen men föll pladask för sin lägenhet.
I mars i år flyttade Linnea Hammarström in i gårdshuset från 1900-talet som ligger på Pipersgatan. Hon hade inte tänkt att hon måste bo på Kungsholmen men föll pladask för sin lägenhet.
Hornsbergs strand är populärt bland bostadsköparna. Där ligger priset på 74 860 kronor per kvadratmeter.
Hornsbergs strand är populärt bland bostadsköparna. Där ligger priset på 74 860 kronor per kvadratmeter.
På östra Kungsholmen har årets allra dyraste lägenheter sålts, med priser över 90 000 kronor per kvadratmeter. Men det finns områden i stadsdelen där det går att få betydligt mer för pengarna.

Det visar statistik som bostadssajten Booli tagit fram.
ANNONS

Bostadssajten Booli har tagit fram statistik över slutpriserna för bostadsrätter på Kungsholmen. Dyrast är det att köpa en bostadsrätt i kvarteren ovanför stadshuset och på norr Mälarstrand.

Vid stadshuset låg kvadratmeterpriset under året i snitt på 90 149 kronor. På Norr Mälarstrand ligger kvadratmeterpriset på 88 912 kronor.

– Det är det geografiska läget, arkitekturen och att det är äldre föreningar som har låga avgifter som gör att det är så populärt, säger Emil Hoffman fastighetsmäklare på Bjurfors.

När Mitt i Kungsholmen träffar Linnea Hammarström som flyttade till Pipersgatan i våras, en av de gator där kvadratmeterpriset är högst på Kungsholmen håller hon med om analysen.

– Vi ville inte nödvändigtvis flytta till Kungsholmen men så hittade vi vår lägenhet och föll för den. Det var det definitivt värt det. Det är ett jättehärligt område att bo i, centralt men inte stökigt, säger hon.

De senaste åren har bostadspriserna på Kungsholmen ökat. Men den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik, som presenterades förra veckan, visar att prisutvecklingen i innerstan har mattats av. Även Riksbanken kom med årets sista räntebesked förra veckan och reporäntan ligger kvar på rekordlåga 0,35 procent.

– Nu kan man säga att prisnivån inte stiger som den gjort tidigare. I stället har den planat ut, men priserna ligger fortsatt på en hög nivå. Vi tror att priserna kommer att ligga kvar på den höga nivån, säger Emil Hoffman.

Mest för pengarna på Kungsholmen får man om man köper en bostad på Essingeöarna, Fredhäll eller i Kristineberg.

I området Hornsberg stiger kvadratmeterpriserna och enligt mäklarfirman Bjurfors kan det bero på att efterfrågan ökat.

ANNONS

– Det har börjat likna en riktig stadsdel och det gör att det blir mer populärt att bo där, säger Emil Hoffman.

På Svensk Fastighetsförmedling märker man också av att Kungsholmen är ett populärt område att bo i. De har också sett trender när det gäller försäljningen

– Det har blivit vanligare att en säljare lägger sig på en högre prisnivå redan från början. Det händer också ofta att en bostad säljs redan på en förhandsvisning, och det är många spekulanter som brukar komma redan då. Vi tror att priserna kommer att öka nästa år också, säger Emma Hjalmarsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Även hos dem är Norr Mälarstrand och området runt Hantverkargatan allra hetast. Och mest efterfrågat är enligt Svensk Fastighetsförmedling små lägenheter som 1:or och 2:or.

– Det är helt klart mer ruljangs på de mindre lägenheterna, säger Emma Hjalmarsson.

Fakta

Här är det dyrast – och billigast

1. Östra Kungsholmen 90 149

2. Norr Mälarstrand 88 912

3. Kronobergsparken 86 698

4. Övre Kungsholmen 86174

5. Nedre Kungsholmen 85751

6. Fridhemsplan 85 344

7. Sankt Eriksområdet85 033

8. Stadshagen 79 128

9. Fredhäll 78 183

10. Kristineberg 75 440

11 Hornsbergs strand 74 860

12. Marieberg 74 716

13. Lilla Essingen 74 637

14. Thorildsplan 73 232

15. Stora Essingen 68 453

Hela Kungsholmen 82 028

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.