Här är programmet för årets kulturnatt

Dans under kulturnatten 2012
Dans under kulturnatten 2012
Nu är det dags för Kulturnatten igen. I dag släpptes programmet till kulturfesten som pågår mellan klockan 18 och 24 lördagen den 23 april.

Bland annat kan du få uppleva buddistisk meditation, livetatuering, och åtta timmars oavbruten psalmsång.

Totalt 130 kulturaktörer bjuder in till olika upplevelser under årets kulturnatt dit programmet just släpptes. Nedan ser du ett urval av olika upplevelser i respektive stadsdel i innerstan.

För hela programmet kan du besöka www.kulturnattstockholm.se

– Stockholm har alla dagar, året runt ett enormt kulturutbud men just denna dag står många dörrar extra öppna med fri entré och massor av specialarrangemang. Ses i natten! säger Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd i ett pressmeddelande.

Fakta

Urval ur programmet

Kungsholmen

Dragons Lair, Kungsholms torg 8

På spelföreningen Dragons Lair blir det skräckföreläsning med gästföreläsaren Anders Fager samt föreläsning om brädspel genom tiderna med Erik Säfvenberg.

Stadshuset, Hantverkargatan 1

På Stockholms stadshus sker en rad aktiviteter, bland annat flera Orgelkonserter och olika typer av visningar.

Lod metallformgivning, Norra Agnegatan 40

Här kan du se en utställning med smycken och föremål på temat trädgård och också bli fotograferad iförd olika verk.

Nordens ljus, Kungsholms strand 125

På konstbåten Nordens ljus blir det utställning, auktion och möjlighet till mat och dryck i restaurangen.

Porky royal tatto, Norra Agnegatan 38

Här kommer ett flertal tatuerare samarbete och skapa ett verk på en kund.

Stadsarkivet, Kungsklippan 6

Vilka spår har människor och händelser i Stockholms historia lämnat efter sig? Det kan du få reda på genom exempelvis föreläsningar och vandringar i arkiven.

Västermalms församling, Kungsholms kyrka

Åtta timmar av oavbrutet psalmsjungande sker i Kungsholms kyrka

Midgårda café, Norra Agnegatan 45

Här blir det föredrag, alvsång och dvärgalåt för tolkienfantasten.

Vasastan

Gustaf Vasa Kyrka, Odenplan

En helkväll med vokalensemblekonsert och ikonutställning. Det är sista chansen att uppleva kyrkorummet och de sista konserterna innan kyrkan genomgår en genomgripande renovering.

Tempel Riddare Orden, Kammakargatan 54-56

Är du nyfiken på hur det går till i ett ordenssällskap och vad de egentligen gör? Under hela kvällen finns det möjlighet att vandra runt i lokalerna och prata med medlemmar i ordensssällskapen.

Teater Giljotin, Torsgatan 41

Konstnären L. Christeseva har gjutit ett 15 tal klänningar som var och en är kopplad till Svetlanas Aleksijevitjs roman, Kriget har inget kvinnligt ansikte. I föreställningen tar dessa tar plats på scenen tillsammans med en skådespelerska.

Marikas dans & modestudio, Döbelnsgatan 56

Fira kulturnatten med dans och mode. På Marikas Dans & Modestudio kan du bland annat ta del av dansuppvisningar, lära dig att gå i klackar eller uppträda på Open Stage.

Salsaakademien, Odengatan 89

Här kan du prova på att dansa Salsa, Bachata och Kizomba. Alla får vara med och dansa hela natten med olika prova på-danser varje heltimme.

Judiska Museet, Hälsingegatan 2

Årets Kulturnatt infaller då judar över hela världen firar helgen Pesach, till minne av uttåget från Egypten. På museet blir det en sederkväll med samtal, utställningar och musik.

10TAL, Surbrunnsgatan 42

Ta ett kliv in i poesins värld när kulturtidskriften 10TAL har öppet hus hela kvällen. Dra en lott i poesilotteriet och vinn en uppläsning med en poet, lyssna på musik eller få en rundvisning på kontoret.

Sankt Peterskyrkan, Upplandsgatan 12

Sankt Peterskyrkan i jugendstil med drag av nygotisk stil bjuder in till rundvisning, tänkvärda ord i vårnatten, kvällskonsert och midnattskonsert med både akustiska psalmer, klassiskt, jazz och improvisation.

Södermalm

SF-bokhandeln, Västerlånggatan 48

Bokhandelns medeltida valv och källare visas upp, feministisk sci-fi och varulvar.

Blås & knåda, Hornsgatan 26

Visar keramik och glas av 40 konsthantverkare och konstnärer. Utställningen ”Inre natur” av skulptören Eva Zethraeus.

Folkoperan, Hornsgatan 72

Kom bakom kulisserna på Folkoperan. Dessutom framförs delar av Ligetiland under kvällen.

PUNKTMedis, Medborgarhuset

Är du 13-19 år? Här ses PUNKTmedis liveshow P.S, det kommer att snackas läsning och det blir livemusik med band från Studiefrämjandet.

Spårvägsmuseet, Tegelviksgatan 22

Häng med på en historisk resa i museet, ta plats i bussen som rullar iväg på en guidad tur till industriminnen runt Södermalm och lyssna till musikunderhållning i tidens anda.

Livrustkammaren, Slottsbacken 3

Kunglig lyx och glamour, silverspetsar, guldbrokad och gnistrande hjälmkrossare.

Kungliga svenska balettskolan, Söder Mälarstrand 39

Få en dansupplevelse på Kungliga Svenska balettskolan under kulturnatten. Prova på att dansa balett, modern nutida dans och jazzdans.

Grafiska sällskapet, Hornsgatan 6

Tryck ditt eget konstverk med assistans av galleriets konstnärer som hjälper dig att komma hem med ett eget grafiskt blad. Det finns även möjlighet att rama in det på plats.

Östermalm

Engelbrektskyrkan, Östermalmsgatan 20 B

Engelbrekts nya vokalensemble och Engelbrekts kammarkör, bland andra, sjunger sånger av Bach, Taube, Wagner och ABBA. Helt unika versioner utlovas.

Dramaten, Nybroplan

Shakespeares icke eller icke vara är temat på Kungliga Dramaten. Kuriosa berättas om dramatikern och Reuben Sallmander samt Göran Martling håller i ett Shakespearequiz.

Riksidrottsmuseet, Djurgårdsbrunnsvägen 26

Nattorientering och femkamp blir det sportmuseet. Riksidrottsmuseet har under Kulturnatt Stockholm aktiviteter på tema skräck, tillsammans med resten av museerna i Museiparken.

Hedvig Eleonora församling, Storgatan 7

Teatergruppen Seven, Adolf Fredriks musikklasser och Hedvig Eleonora ungdomskör är några av de som framträder i kyrkan vid Östermalmstorg. Ett inslag är en teaterföreställning om Martin Luther.

Kungliga biblioteket, Humlegården

Dyk ner i mikrofilmsläsesalen där du får hjälp att leta fram dagstidningar från vilket datum som helst. Men du kan också gräva i digitaliserade samlingar av film, tv-sändningar, radio och musik. Guidade visningar och filmvisning blir det också.

Konungens Hovstall, Väpnargatan 1

Här får 08:ornat kolla in vagnar och seldon, samt möta de kungliga hästarna. Livgardets dragonmusikkår bjuder på konsert, men klockan 22.00 försvinner kusarna för då behöver hästarna sova.