ANNONS

Här är risken för halka värst på Östermalm

"Det är inte bra när stuprören värms upp så att det rinner ut vatten på gatan som fryser och blir is. Jag hade en väninna som ramlade på en sådan plats och slog sig" säger Annette von Sydow som är ute i Humlegården och går.
"Det är inte bra när stuprören värms upp så att det rinner ut vatten på gatan som fryser och blir is. Jag hade en väninna som ramlade på en sådan plats och slog sig" säger Annette von Sydow som är ute i Humlegården och går.
Isfläck vid stuprör.
Isfläck vid stuprör.
Broddar kan vara ett sätt att bemästra hala gator. Alla över 75 år kan få gratis broddar av Stockholms stad.
Broddar kan vara ett sätt att bemästra hala gator. Alla över 75 år kan få gratis broddar av Stockholms stad.
Den senaste tidens snö och is har lett till många glashala gator på Östermalm. Och det innebär större risk för olyckor. Mitt i har kartlagt vilka gator som är värst drabbade.
ANNONS

Vintern har gjort sitt intåg och med den kommer snö och ishalka.

– Det börjar bli halt och jag brukar alltid ha dubbar på skorna, men inte i dag. Jag har inte själv gjort någon rejäl vurpa, men det är ju livsfarligt när det ser ut som det gör här nere i parken med isfläckarna, säger Östermalmsbon Annette Von Sydow som är ute och går i Humlegården.

– Jag kan inte komma på någon särskild plats på Östermalm där det är mer halt, utan det är spritt över hela stadsdelen tycker jag.

Och den känslan tycks stämma bra när Mitt kartlägger de senaste två årens 67 halkolyckor på is eller snö som varit så allvarliga att polis eller sjukvård har kallats.

Olyckorna sker oftast över hela centrala Östermalm men med en viss koncentration till Sturegatan och vidare till början av Lidingövägen, längs hela Narvavägen, samt området strax norr om Tessinparken.

– Vi kollar så klart på olycksstatistiken och där det varit mycket olyckor gör vi insatser och åtgärder. Vi har till exempel markvärme på ett antal ställen där det är mycket snö och is, säger Erik Johansson, presstalesperson på trafikkontoret.

Förra veckan var en stor utmaning för staden då temperaturerna växlade mellan plus och minus. Det är det väderlag då trafikkontoret har svårast att hinna med.

– Generellt gick det bra under veckan. Vi har inte fått speciellt mycket synpunkter sett till den utmaningen vädret gav. Vi har drygt 3 600 gator att ta hand och det går inte att städa bort vintern helt och hållet. Någon gata måste vara först och någon sist, säger Erik Johansson.

Under årets säsong har staden provat på att ha en mer jämställd snöröjning och halkbekämpning. Det innebär att man prioriterar gator där mycket kollektivtrafik kör eftersom kvinnor åker kollektivt i större utsträckning än män gör.

ANNONS

– Vi har gjort ett antal försök med jämställd snöröjning under den här vinterperioden. Men när det varit svår väderlek får vi jobba lite annorlunda eftersom vi måste arbeta på alla håll och kanter då, säger Erik Johansson.

Svårast att hålla snö och halka bort är det enligt trafikkontoret när saker som cyklar, sopsäckar och bilar ställs i vägen för snöröjarna.

– Medborgarna har ett ansvar att hålla gatorna rena så att vi kan komma åt och halkbekämpa och snöröja, säger Erik Johansson.

Fakta

67 olyckor förra vintern

Under perioden 2014 och 2015 inträffade 67 halkolyckor som var så allvarliga att polis eller sjukvård tillkallades.

Flest, åtta stycken, halkade på Karlavägen, enligt Transportstyrelsens system Strada.

Alla pensionärer över 75 år som antingen har hemtjänst eller digitalt larm kan i år få gratis broddar av Stockholms stad.

Under förra veckan tog S:t Görans sjukhus emot ungefär tre gånger så många benbrott som en vecka utan vinterväglag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.