Min lokala hjälte

Här är rotfruktssoppa favorit

Pedagogen Pontus Ahlby serverar soppa till Vanessa Eklenius. Till vänster är Anna Tran, Hampus Björn och Edvin Strid i full färd med att inta sin favoriträtt.
Pedagogen Pontus Ahlby serverar soppa till Vanessa Eklenius. Till vänster är Anna Tran, Hampus Björn och Edvin Strid i full färd med att inta sin favoriträtt.
Anki Svensson.
Anki Svensson.
Den senaste tiden har Skogens förskola utsatts för sex oanmälda inspektioner. Men det är inget att oroa sig över.

Inspektörerna är jurymedlemmar, bland annat stjärnkocken Markus Aujalay, som utsett förskolan till en av tre finalister i Arlas mat-tävling.

Det vankas rotfruktssoppa på Skogens förskola i Bandhagen. Högst ordinärt, kan tyckas. Men när man ser Anki Svensson plocka fram tillbehören blir det mer begripligt att denna förskola hamnat i fokus för Arlas guldko-tävling i kategorin Bästa matglädje-förskola. Makaroner, keso, morotsstavar, paprika, strimlad kalkon, ost, grovt bröd och flera sorter knäcke gör soppan sällskap.

– Det ska vara intressant och fint att se och dofta, inte bara smaka, säger kocken Anki Svensson.

Varje morgon doftar det också nybakat på förskolan.

– Jag bakar allt bröd själv och låter det kalljäsa. Sedan kan pedagogerna sätta in det i ugnen på morgonen när de kommer. Doften sprider en väldigt god känsla, säger Anki Svensson.

Det finns många skäl att ta maten för de små på stort allvar och göra den intressant.

– Barnen måste orka hela dagen. De är här längre än vad de flesta föräldrarna är på sin arbetsplats, säger hon.

Mat är mycket. Det står klart när Anki Svensson entusiastiskt talar om matens betydelse för koncentration och kraft, och om vikten av att ha en bra relation till kosten för sunda framtida matvanor. Därtill lyfter hon fram kopplingarna till förskolans kravcertifiering och matproduktion, miljö, mänskliga rättigheter och djurskydd.

60-procent av varorna är kravmärkta. Att många av dessa bitar bakas in i verksamheten vid förskolan intresserar juryn.

Den är nu en av tre finalister som vaskats fram bland 200 tävlande i hela landet.

Att ha föräldrarna med på tåget verkar också vara ett viktigt inslag som juryn gillar.

Föräldrarna är emellanåt med på frukostarna då hemrostad müsli med äpple och kanel tillhör inslagen.

Anki mejlar även ut veckans tips på en måltid som kan lagas. Och för att bredda sitt eget kunnande har hon bett föräldrar bidra med recept hemifrån.

– Det är väldigt mångkulturellt häromkring och det är ett bra sätt att fånga upp matkulturer och olika högtider.

Men det måste väl ändå finnas något ni inte kan göra från grunden?

– Jag ställer mig inte och steker 200 pannkakor. Tiden det tar kan användas till att göra de andra rätterna bättre. Och jag skickar inte med hemgjorda hamburgare på utflykterna, de är för svåra att grilla och fastnar i gallret. De inköpta är förstekta säger Anki Svensson.

Arla guldkos matglädjetävling avgörs på Grand Hôtel 27 april.