Här är samtalen som kommunen spelar in

En kvinna med skyddade personuppgifter ringer in till Upplands-Bro för att be om hjälp. Några dygn senare finns ljudfilen på Mitt i:s redaktion.

Här är samtalen som Upplands-Bro kommun spelar in - och lämnar ut.

Det var i juli som Mitt i Upplands-Bro kunde avslöja att alla samtal som kommer in till kommunens växel spelas in. Inringarna fick ingen information om att de avlyssnades, vilket ledde till starka reaktioner bland Mitt i:s läsare:

”Har man inget privatliv??”

”Detta kan inte vara helt lagligt.”

Hanteringen fick kritik av Datainspektionen – som i augusti inledde en granskning av inspelningarna.

Upplands-Bro tog till sig av kritiken, och från och med i juli får alla som ringer in till kommunen veta om att det blir inspelade.

Men det finns en dimension till. Eftersom de inspelade samtalen är inkommande ärenden till kommunen blir de också offentliga handlingar.

Risken att de inspelade samtalen skulle lämnas ut var mycket liten, sa kanslichefen på kommunledningsförvaltningen, Karl Öhlander i juli. Det visar sig att det inte stämmer.

– Jag kan ha tänkt fel i det läget, säger han.

När Mitt i begärde ut kundtjänstens alla inspelade samtal under ett dygn blev listan lång. 84 samtal kom in till redaktionen, varav några rörde mycket privata och känsliga ärenden.

”Jag behöver ett intyg om när jag blev placerad på kvinnojour”

I ett av samtalen beskriver en kvinna att hon varit placerad på en kvinnojour och att hon lever under skyddade personuppgifter. Kvinnan nämner inte sitt namn, men berättar under vilket år hon bodde på det skyddade boendet.

Ett annat samtal handlar om en synskadad man som blivit kränkt i en butik. I samtalet nämns mannens förnamn.

En annan kvinna är upprörd över kommunens barnomsorg:

Karl Öhlander berättar att Upplands-Bro gör en sekretessbedömning av varje samtal, för att skydda kommuninvånarnas integritet.

– Man får hantera varje fall för sig. Du ska inte kunna identifiera en person, det är det som är viktigt, säger han.

Datainspektionens tillsyn inleddes i augusti. Först när tillsynen är klar står det klart om Upplands-Bro kommun brutit mot några regler eller lagar.

– Jag har förstått att de också tycker att det är en gråzon. Man säger inte att det är fel men inte att det är rätt heller. Det är bra att de gör en tillsyn, då får vi reda på exakt vad som gäller, säger Karl Öhlander.