ANNONS

Här är söderorts bästa simhall

I Farstas simhall kunde man njuta av utsikten över både simhallen och kolonilotterna utanför från bubbelpoolen.
I Farstas simhall kunde man njuta av utsikten över både simhallen och kolonilotterna utanför från bubbelpoolen.
Skärholmens sim- och idrottshall Bemötande: 2 Fräschör: 4 Bastu: 3 Atmosfär: 3 Totalt: 12
Skärholmens sim- och idrottshall Bemötande: 2 Fräschör: 4 Bastu: 3 Atmosfär: 3 Totalt: 12
Västertorps sim- och idrottshall Bemötande: 3 Fräschör: 2 Bastu: 3 Atmosfär: 5 Totalt: 13
Västertorps sim- och idrottshall Bemötande: 3 Fräschör: 2 Bastu: 3 Atmosfär: 5 Totalt: 13
Farsta sim- och idrottshall Bemötande: 3 Fräschör: 5 Bastu: 4 Atmosfär: 4 Totalt: 16
Farsta sim- och idrottshall Bemötande: 3 Fräschör: 5 Bastu: 4 Atmosfär: 4 Totalt: 16
Sandsborgsbadet Bemötande: 3 Fräschör: 3 Bastu: 4 Atmosfär: 3 Totalt: 13
Sandsborgsbadet Bemötande: 3 Fräschör: 3 Bastu: 4 Atmosfär: 3 Totalt: 13
Actic Högdalens simhall Bemötande: 3 Fräschör: 4 Bastu: 4 Atmosfär: 3 Total: 14
Actic Högdalens simhall Bemötande: 3 Fräschör: 4 Bastu: 4 Atmosfär: 3 Total: 14
För den som vill bada i söderort finns en del att välja på. Men var finner man den fräschaste bassängen eller det varmaste vattnet?

Mitt i söderort gav sig ut med badlakan för att kora söderorts bästa bad.
ANNONS

När kylan ligger på är det allt fler som väljer badhusen framför motionsslingan. I söderort finns i dag fem offentliga simhallar att motionera eller plaska runt i. Lokaltidningen Mitt i åkte på en badturné för att ta reda på vilken simhall i söderort som hade det bästa utbudet och de fräschaste lokalerna.

Första stoppet är i Skärholmen där det är tomt i den grönkaklade duschen på måndagsmorgonen. De öppna ytorna och marmordetaljer får oss båda att tänka på ett turkiskt bad. Härifrån kan man direkt glida in i den torra eller den blöta bastun där det finns gott om plats att bre ut sig.

Inne i simhallen kliver Marja-Liisa Schmidthe upp från bassängen. Hon tycker inte att det är trångt i den ganska lilla simhallen, förutom på vattengympan.

– Det är smidigt att gymmet ligger bredvid. Jag och min man går först dit och sen brukar vi ta en simtur, säger hon.

Här finns också en mindre bassäng, tre små barnpooler med Antarktis-tema och en bubbelpool. Mest passande är simhallen för den som vill motionera i lugn och ro.

Förmiddagens nästa stopp blir i Västertorps simhall. Väl inne i omklädningsrummet kastas fotografen Ulrika 20 år tillbaka i tiden. Bänkarna och duscharna är ganska slitna och jag saknar fler sittplatser i omklädningsrummet. Stort plus är att det finns ett rum med lås där de som vill kan byta om i fred och en mysig bastu.

Väl inne i simhallen strålar dagsljuset från simhallens höga tak. De målade väggarna, ljuslyktor längs med väggarna, palmer och sköna sittmöbler gör att det inte känns som en stereotyp simhall. Här finns mycket utrymme för motionssim men inte så mycket utbud för de minsta barnfamiljerna

Simhallen som sedan står på tur är Farsta sim- och idrottshall. Och det märks att den renoverades för tre år sedan. Omklädningsrummen är riktigt fräscha med träinslag och jordnära färger, vilket ger känslan att man ska på spa. Spakänslan fortsätter inne i bastun, där den dämpade belysningen och spotlights i taket verkligen är avslappnande.

Väl ute i simhallen skiner en guldig eftermiddagssol in från de breda fönstren med utsikt mot sjön Magelungen. Här finns också en stor badyta för de minsta, en mindre pool i ett angränsat rum och en bubbelpool.

ANNONS

– Det finns saker att göra för hela familjen här, så det brukar vara mest tryck på helgerna, säger Ulrika Alm som jobbar som arbetsledare i simhallen.

Simhallen får toppbetyg av Mitt i:s badpatrull, men den bulliga ljudnivån från bassängen drar ner betyget lite.

Nästa simhall på tur är i Högdalens simhall. Simhallen är ljus och det finns många banor att ägna sig åt motionssim. Den höga bassängkanten minimerar bullret, men desto mer låter den avancerade barnpoolen med djungeltema. Här kan barnen leka i vattenstrålarna som sprutar åt alla möjlig håll.

Duscharna är väldigt fräscha med mycket utrymme att både stå och sitta. Ett stort plus är också att det både finns torr- och ångbastu och även en kalldusch.

Badturnérns sista stopp är Sandsborgsbadet. Det lite mindre badet är handikappsanpassat, med ett särskilt omklädningsrum för brukare och vårdare. Här är också poolen varmast i söderort, 30 grader visar termometern. Och djupaste vattennivån är 140 centimeter.

Duscharna och omklädningsrummet är inte så moderna, men väldigt fräscha. Inne i bastun svettas Farstabon Siv Linde på en pall. Det bästa med bastun tycker hon är att man själv kan reglera värmen och att dörrarna öppnas automatiskt om man trycker på en knapp.

– Den här simhallen är lite mysigare och mer anpassad för äldre så jag åker hellre hit än till Farsta, säger hon.

Efter vår heldag bland söderorts simhallar konstaterar vi kanske inte så förvånansvärt nog att Farstas nyrenoverade simhall är vinnaren. Här får man verkligen vad man betalar för i fräschhet, atmosfär och utbud

Men alla simhallar hade kvalitéer som överraskade oss; som Västertorps mer personliga simhall, ångbastun i Högdalen och självreglaget i Sandsborgsbastun. Här kan alla hitta något som passar när det är dags att dyka ner i bassängen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.