Här är söderorts dyraste lägenhet

Nu bjuds söderorts ­dyraste lägenhet ut till försäljning.

15,3 miljoner kronor vill JM ha för etagelägen­heten med fem rum i det kommande brohuset på Liljeholmskajen.

­Brohuset, som ännu bara finns på ritningar, kommer att ligga närmast Årstabroarna och tågtrafiken där. Det är här som byggföretaget JM bjuder ut en lägenhet för 15,3 miljoner kronor, vilket är rekordpris i söderort.

– Brohuset får 159 lägenheter, är 120 meter långt och sträcker sig från berget mot kajkanten. Här kan man verkligen tala om direktkontakt med Årsta- viken. Balkongerna hänger ut över vattnet,­ säger Jon Semb-Josefsson, projekt­ledare.

Det är på nionde och tionde våningen, i den så kallade midjan, som etage­våningen ligger. JM motiverar ­priset med att det är en stor ­lägenhet på 172 kvadratmeter med fönster åt tre håll.

Dessutom har den en balkong på 28 kvadratmeter med utsikt i två väderstreck. Huset är ritat av den kände arkitekten Gert Wingårdh och kommer att ha en glasfasad som sticker ut.

– Jag tycker nog att brohuset har det mest attraktiva läget på kajen, säger Jon Semb-Josefsson.

Samtidigt är ju huset en bullerskärm för de andra fastigheterna på kajen. Är det så lyxigt?

– Det är klart att det kommer att skärma av, men vi bygger med ­extra ljuddämpande fönster och fasad, så att man får en önskad ljudnivå inomhus. De allra flesta balkonger är inglasade, dock inte etagevåningens balkong. Men den balkongen går ju runt ett hörn så man kan ju välja att sitta på sidan som vetter från broarna.

Enligt Svensk Mäklarstatistik håller högtrycket på bostadsrätter i Stockholm i sig. Den senaste tolvmånadersperioden har priserna ökat med 17 procent i söderorts närförorter. På listan över de dyraste objekten till salu finns även en warehouselägenhet för 10,5 miljoner vid Mälaren i Gröndal.

Jonas Lindström, kontorschef vid Notar, tror dock inte att lägenheter i den här prisklassen kommer att bli särskilt vanligt.

– Jag tror inte att det kommer att bli vardagsmat med lägenheter över 10 miljoner. Det finns inte så många objekt i Hägersten och Liljeholmen som är så pass stora. Det är ju inte ens så ofta som villor i Mälarhöjden säljs över tio miljoner, säger Jonas Lindström.