Här är Söders nya nöjespalats

Ingmari Pagenkempers vision för Södra teatern är ett hus som är öppet dygnet runt, där man lunchar, stannar kvar på någon föreställning, äter och sedan klubbar.
Ingmari Pagenkempers vision för Södra teatern är ett hus som är öppet dygnet runt, där man lunchar, stannar kvar på någon föreställning, äter och sedan klubbar.
Becksvart klubb i källaren, nyinvigning av restaurangen och en guldig bar.

Södra teatern och Mosebacke Etablissement står inför en rad förändringar.

Målet är att bli Söders nya nöjespalats.

– Här där det i dag är ett möbelförråd kommer vi ha vårt bästa bord, säger Ingmari Pagenkemper, VD och konstnärlig ledare på Södra teatern, och drar bort ett skynke till ett skrymsle fullt med stolar.

Vi befinner oss Mosebacke Etablissement, restaurangen på Södra teatern. Det finns stora planer här. Lokalen ska renoveras, möblerna bytas ut och det ska in ny mysigare inredning. En ny restaurangchef kommer snart att anställas och köket ska formas till en grund av svensk husmanskost med en fransk touch. Det ska även satsas stort på vegetariska och veganska rätter.

– Vi ligger ju på Södermalm och vill möta den efterfrågan som finns här, säger Ingmari Pagenkemper.

– Tidigare har det varit ett fokus på scenen här, och inte på det som finns på tallriken. Det vill vi nu ändra på.

Även Södra bar och Kägelbanan ska få sig ett ansiktslyft. Tanken är att de olika lokalerna ska bli lite av varandras motsats. Södra bar ska gå i guld och glamour medan Kägelbanan ska bli mer åt det becksvarta hållet.

– Tänk dig en svartklubb i Berlin. Den känslan vill vi få in på Kägelbanan.

Ingmari Pagenkemper har även planer för själva teaterhuset. Visionen är att flytta kontoren som ligger en trappa upp, och använda lokalerna med den vackra utsikten till något annat.

– Det skulle kunna vara ett hotell, eller ateljéer för konstnärer och musiker. Men att göra om övervåningen är dock än så länge bara en dröm.

Men visioner är inget som saknas hos Ingmari Pagenkemper, som varit chef på Södra teatern sedan 2013. Hon föddes i Tyskland och kom till Stockholm i slutet av åttiotalet som barnflicka. I Stockholm träffade hon en kille, stannade kvar och slog igenom som DJ på klubbar som Gino och Tranan.

Hennes karriär gick vidare, och hon jobbade bland annat som projektledare för Vattenfestivalen innan hon blev musikansvarig på Berns, nöjesansvarig på Hamburger Börs – och sedan handplockad till Södra teatern.

Drömmen är att göra Södra teatern till ett nöjespalats.

– Men jag gillar inte riktigt det ordet. Palats låter som om det bara är något för det rika. Vi vill att alla ska vara välkomna. Oberoende av bakgrund och plånbok.

Fakta

Detta ska ändras på Södra teatern

Restaurangen. Renoveras under början av januari, är stängd i två-tre veckor och nyinvigs i slutet av januari. Serverar husmanskost inspirerad av frankrike med ett stort utbud av vegetarisk och vegansk mat.

Södra bar. Görs om i februari. Byggs en helt ny bar och scen. Återinvigs i mitten av mars

Kägelbanan. Planeras att renoveras i början av 2017. Ska då kunna ta emot ännu större publik.

Fakta

Gillar att snurra plattor

Namn: Ingmarie Pagenkemper.

Ålder: 46 år.

Gör: VD och konstnärlig ledare på Södra teatern.

Familj: Pojkvän.

Bor: Bondegatan.

Favoritplatser på Söder: Söders Hjärta. De bryr sig så mycket om musiken. Bar Central, bra ungersk och tysk mat.

Hobby: Är DJ.

Om Södermalmalmsborna: ”De brukar uppfatta sig själva som crazy och alternativa. Men jag tycker nog att folk mest ser likadana ut.”