En ny rapport beställd av HSB, utförd av forskare vid Spacescape, rankar Sveriges stadsdelar baserat på hur de främjar hälsosamma vanor.
I Stockholm sticker Södra Sofia på Södermalm ut som den stadsdel med störst potential för fysisk aktivitet och god luftkvalitet. Med sin täthet, sitt bilfria gatunät och sina stora parker kan Södra Sofia betraktas som Stockholms hälsosammaste stadsdel. I Vitabergsparken möter vi Emilie Skoglund och hennes son Viggo.
– Det är fantastiskt att bo här. Det är också väldigt bra för barn, man tror inte det. Vi brukar skoja om att vi bor i förorten på Söder. Det är mycket grönt och väldigt tyst, säger hon.
Alexander Ståhle, stadsforskare och författare till rapporten, framhåller att många kanske blir överraskade av att det finns så stora grönområden i Stockholms innerstad.
– Det är mer park och grönt i stora delar av innerstan än i villaområden utanför staden, säger han.
Dålig luftkvalitet
Rapporten lyfter fram Södra Station som en annan toppkandidat, medan flera delar av Vasastan får höga betyg för fysisk aktivitet. Trots detta dras Vasastan med problem relaterade till luftkvalitet, något som Ståhle menar beror på starkt trafikerade gator.
– Även om Vasastansborna har många steg per dag för att det är tätt och gångvänligt så är stora delar drabbade av mycket biltrafik, vilket sänker livskvaliteten för de som bor där.
Många som går och cyklar i dålig utomhusluft är en dålig kombination, poängterar Ståhle. Den självklara hälsolösningen vore därför att begränsa biltrafiken här. Men Marcus Landgren, som jobbar i området, håller inte med.
– Jag är en förespråkare av bilar och tycker att det är lagom med trafik. Det är en bra balans mellan grönområden och biltrafik här, säger han.
Marcus Landgren, som tidigare har bott i Vasastan och numera jobbar där, tycker inte att biltrafiken sänker livskvaliteten.
Johannes Äng
Villaområden halkar efter
Få förorter kvalar in på listan över hälsosamma stadsdelar. Endast Råsunda i Solna och centrala Sundbyberg finns med tack vare sin täthet och kollektivtrafik.
Enligt Ståhle är de perifera villaområdena för bilberoende, vilket inte kompenseras av tillgången till grönområden och spårbunden kollektivtrafik.
– Om du bara skulle käka sallad så är inte det särskilt hälsosamt, utan du behöver fett och protein. På samma sätt kommer du inte leva ett hälsosamt liv bara för att du har en egen trädgård.