Säg utomhusbio och de flesta stockholmare tänker kvälls-picknick i Rålis. Och visst blir det filmvisning i parken vid Västerbron i år igen, men redan nästa vecka drar utesäsongen i gång med Stockholms filmfestivals fjärde upplaga av drive in-bio på Solvallas travbana. Under fem kvällar visas nio olika filmer.

– Vi har plockat en bukett av favoriter från olika genrer och passande för drive in står bilen i fokus i flera av filmerna, säger Beatrice Karlsson, programchef.

Bland bilisterna har el- och hybridvarianterna företräde. Och även om bil­entusiasterna är i majoritet ser arrangörerna fler och fler cyklister för varje år.

Men de bilburna har startat en ny trend, berättar Karlsson:

– Förra året den första kvällen började tre bilar tuta efter filmen, ett sätt att klappa händerna som man gör i vanliga fall på bio. Kväll efter kväll försökte besökarna slå rekord i att tuta längre och längre. Sista kvällen höll det på i några minuter.

Sommarbio i Rålis – som vanligt

Stockholms filmfestival står även bakom ­Europas största utomhusbiograf, Sommarbio i Rålis i mitten av augusti. Här får publiken rösta fram fem filmer på temat Soundtrack – vilka är emellertid inte klart än.

– Sommarbio var först i Norden med utomhusbio och nu har det blivit ett stående sommarinslag för många film­älskare. Nytt för i år är vi samarbetar med Eken marknad som är på plats i parken, säger Beatrice Karlsson.

Varje söndag i augusti blir det även Bio under stjärnorna på takterrassen Stockholm under stjärnorna mitt i city.

– Det är gratis inträde, utsikt över Stockholms skyline – en nice grej att avsluta veckan med, helt enkelt, säger Martin Nyholm, marknadskoordinator på Hotel At Six.

– Det brukar vara lång kö på Brunke­bergstorg men var lugn, du kommer in.

Samma månad bjuder Södermalms stadsdelsförvaltning på två rullar i ­Tanto. Precis som i fjol blir det anime ena kvällen och kärlek den andra.

Bergen flyttar till stan

Ett smalare men ändå mycket välbesökt evenemang är Banff Open Air Mountain Film Festival World Tour. Trots namnet håller ­även världens största bergsfilmfestival till i Rålis. Här blir det en rad kortfilmer för alla som gillar bergskultur, skidåkning, klättring och mountainbike.

– Det är lite olika inriktning på ­filmerna, inte bara sport och action utan även natur och kultur, säger arrangören Pelle Aronsson.

I samma park huserar också Big Crowd ­Factory sedan några år. Det är ett gratis tvådagarsevenemang i slutet av juli med eftermiddagshäng, diverse aktiviteter, dj:ar och foodtrucks.

– Vi vill att det ska vara ett lugnt och härligt event med inbjudande känsla. Man ska kunna ta med sig familjen – och även hunden, säger projektledaren Amanda Vilkas.