Här är Sumpans skräpigaste platser

Vid spårområdet i centrala Sundbyberg.
Vid spårområdet i centrala Sundbyberg.
Ursvik.
Ursvik.
Enköpingsvägen.
Enköpingsvägen.
Mamsellstigen.
Mamsellstigen.
Dumpat skrot, snuskiga trottoarer och sopkorgar som svämmar över.

När Mitt i frågade er läsare om skräpiga platser i Sundbyberg bidrog ni med kommentarer, bilder och tips från hela kommunen.

Roger Oskarsson promenerar ofta med hunden Igor i Ursvik. Han tycker att omgivningarna ser allt värre ut.

– Runt återvinningen och vid Enköpingsvägen ser det alltid bedrövligt ut. Det är sopor, bilbatterier och skrot. Det är tråkigt och lite obehagligt, man vill ju inte att Igor ska göra sig illa på bråtet, säger Roger.

En läsare har fotat i sitt bostadsområde i Ör. ”Det är riktigt skräpigt, synd nu när de försöker satsa på Ör och Hallonbergen”. Järnvägsområdet i centrum pekas också ut som en skamfläck, både de skräpiga spåren och uppgången där duvorna skiter ned.

Nedskräpning är ett av de största problemen i Sundbybergs stadsmiljö. I en medborgarenkät som länsstyrelsen gjort uppger 34 procent av kommuninvånarna att de stör sig på skräpet i stan, en bra bit över länssnittet på 26 procent.

På kommunen, som ansvarar för att städa upp allmänna ytor, känns bilden igen. I februari inkom cirka 40 klagomål till stadens servicetjänst. 2015 kostade renhållningen staden 6,4 miljoner kronor. Tekniska chefen Tomas Lindvall säger att invånarnas hantering av hushållsopor slukar mycket resurser.

– Folk kastar hushållsopor på marken eller trycker ner dem i våra sopkorgar, särskilt på Sturegatan, Fredsgatan och Vegagatan. Min gissning är att folk är på väg till jobben, tiden är knapp och man behöver bli av med soporna. Då kan man ställa de på backen någonstans, säger Tomas Lindvall.

Matning av duvorna runt tunnelbanan är ett annat gissel.

– Det kräver mycket extrastädning. När vi varit där och spolat och städat kan det gå en timme, sedan har någon lagt ut mat och då blir det smutsigt igen.

Bilden bekräftas av Johan Hjalmar som jobbar med att plocka upp efter slarviga Sundbybergare.

– Folk tar med sig soppåsarna hemifrån. Det verkar som de kan gå ganska långt också, för vi har hittat adresser i soporna som är en bra bit från där de hittades. Ofta är påsarna ganska tunga också. Jag förstår verkligen inte hur folk tänker, säger han.

Även fimpar och prillor finns det gott om på stan. Krogtätheten gör att många går ut på gatan för att få sig sin nikotinkick.

– Fimparna är nästan värst. Man kan väl säga såhär, att har man ingen askkopp i närheten är det bästa att slänga fimpen på gatan, då sopas den ju upp inom kort i alla fall, säger Johan Hjalmar.

Stefan Bergström (C), kommunalråd med ansvar för stadsmiljön, instämmer i att nedskräpning är ett problem i Sundbyberg.

– Ja, jag håller med, det är under all kritik. En del i det är att människor slänger skräp och fimpar på marken, men staden är inte tillräckligt bra på att ta hand om det, säger han.

I år är dock Sundbybergs renhållningsbudget bantad till 5,2 miljoner kronor, på grund av att annat i förvaltningen behövde prioriteras.

Från stadens sida har man sedan ifjol satsat på att öka antalet sopkorgar till 500 och de solcellsdrivna ”big belly”-korgarna ska också bli fler i vår. Senare i år ska kampanjen Håll Sundbyberg rent dra igång för att öka medvetenheten kring nedskräpning.

– Nu drar utesäsongen i gång. Då är det viktigt att vi alla hjälps åt för att skapa ett attraktivt Sundbyberg, bland annat genom att inte ta med sina hushållssopor ut på stan, säger Tomas Lindvall.

Fakta

Sundbybergarna sopiga på återvinning

Glas Sundbyberg 8,4 Sverige 20

Papper Sundbyberg 7,2 Sverige 13,5

Plast Sundbyberg 3,3 Sverige 6

Metall Sundbyberg 0,8 Sverige 1,5

Tidningar Sundbyberg 21,3 Sverige 26

Statistiken avser antal insamlat kilo per fast boende 2015.

Källa: FTI