Här är tävlingarna polisen vill stoppa

Polisen varnar för att så kallade streetrace drar i gång igen. Nyligen lyckades de stoppa en misstänkt tävling på Örbyleden där en stor publik hade samlats.

I år hoppas de få slut på bilracen genom en än så länge hemlig metod.

Det är vid valborg som streetracetävlingarna brukar dra i gång.

I höga hastigheter dundrar bilar och motorcyklar fram på allmänna vägar.

– De brukar starta vid sex på kvällen. Oftast kör de på helger, säger Åke Rimborn, chef vid ­trafikpolisen i söderort.

– Vi försöker lokalisera deras tävlingsbilar, men vi upplever att det är en sport för dem att gäcka polisen.

Dock kan han konstatera att polisen redan lyckats förhindra vad de tror var en planerad tävling under valborgshelgen. En publik på flera hundra personer hade samlats men polisens närvaro gjorde att tävlingen kom av sig.

– Vi fick in flera falsklarm om att tävlingar skulle äga rum än här än där. Men den här gången var det på Örbyleden vid Högdalen som den troligtvis skulle äga rum. Det dök till och med upp en tävlingsbil på släpvagn.

Andra vägar som polisen vet är populära är raksträckan på E4 mellan Fruängen och Skärholmen, Huddingevägen, Nynäsvägen och Hammarbytunneln.

Tävlingarna arrangeras genom slutna forum och sms-kedjor. Polisen misstänker att prispengar på olika sätt är inblandade. Tävlande och publik blockerar övrig trafik att ta sig fram under de minuter som racen pågår.

– De kör i bredd och efter sig kan de ha ett koppel av flera hundra bilar. Varken polis eller ambulanser kommer fram.

Han berättar att förra året höll en kvinna på att förblöda i en ambulans som blockerades i samband med en tävling. Vid ett annat tillfälle krossades framrutan på en ambulans, med en svårt sjuk patient, som försökte ta sig fram under ett streetrace på Nynäsvägen.

I år planerar polisen att satsa ­ordentligt på att få stopp på tävlingarna. Hur de ska gå till väga vill inte Åke Rimborn avslöja.

– Nej, det vore ju bra dumt. Det handlar helt enkelt om en än så länge hemlig metod.

Även motorcyklar brukar enligt polisen vara inblandade i street­race. Till skillnad mot när bilarna tävlar kan motorcyklarna köra mitt i trafiken.

– De lever farligt. Det är både sorgligt och hemskt att se en motorcyklist som blivit skadad eller dödad i trafiken, säger Åke Rimborn.

I en tidigare intervju med Mitt i har en arrangör sagt att det inte rör sig om vansinneskörningar.

”Kommer ambulans eller brandkår gör vi allt för att släppa ­igenom dem”, sa arrangören då.

De kör i bredd och efter sig kan de ha ett koppel av flera hundra bilar.Åke Rimborn, polis

Fakta

Motorcyklist dog under ett race

Den som deltar i de olagliga tävlingarna kan göra sig skyldig till flera brott.

2013 kraschade en bil in i publiken efter att föraren tappat kontrollen vid ett streetrace längs Nynäsvägen i Jordbro. Föraren dömdes till böter.

2011 var en polis nära att bli överkörd när han skulle stoppa ett race i Täby kyrkby och året innan dog en motorcyklist vid ett streetrace i Botkyrka.

Källa: lokaltidningen mitt i