Min lokala hjälte

Här är tjuvarna polisen struntar i

Här rullar tjuvarna ut kopparkabeltrummor värda 150 000 kronor som de stulit inne hos Sollentuna Energi. Norrortspolisen lade ner fallet trots att tjuvarna lastbil gick att identifiera på bilderna.
Här rullar tjuvarna ut kopparkabeltrummor värda 150 000 kronor som de stulit inne hos Sollentuna Energi. Norrortspolisen lade ner fallet trots att tjuvarna lastbil gick att identifiera på bilderna.
Över 4 400 inbrott anmäldes till Norrortspolisen förra året. Knappt 100 klarades upp – ett resultat långt ifrån regeringens mål.

– Vi är sämst i länet, säger kriminologen David Eriksson.

På bilderna från övervakningskameran ses de tre tjuvarna rulla trummor med kopparkabel ut genom ett uppklippt hål i stängslet till Sollentuna energi. Kvaliteten på filmen är inte tillräckligt bra för att tjuvarna ska kunna identifieras.

Men efter eget detektivarbete lyckades anställda på företaget tyda en logga på lastbilen som användes vid stölden av kopparkabel värd 150 000 kronor. Lastbilen tillhörde ett livsmedelsföretag från Östergötland.

– Jag tror att polisen med lite god vilja hade kunnat hitta bilen och lösa det här fallet, säger Kenth Gustafsson på Sollentuna Energi.

I stället lade polisen att ner utredningen i brist på uppslag.

– Det känns tungt, och vad ger man för signaler. Det här var inga småtjuvar, säger Kenth Gustafsson.

Lokaltidningen Mitt i Sollentuna har tidigare berättat om Sollentunabor som drabbats av olika vardagsbrott. Artiklar som mött starka reaktioner. Det var bland annat Johan som blev nerslagen i Sollentuna centrum, Fredrik som haft inbrott och Tomas som hade en tydlig övervakningsfilm och som själv letade upp tjuvarna som stal dyra verktyg från hans butik.

Gemensamma nämnare är brottsplatsen: Sollentuna samt känslan av att ha blivit kränkt och, inte minst, en besvikelse på polisen.

Sollentunaborna har all anledning att vara kritiska, visar den granskning Lokaltidningen Mitt i gjort av Norrortspolisen. Förmågan att lösa brott är i vissa fall häpnadsväckande låg. Exempelvis överlämnades bara 2 av 100 anmälda inbrott till åklagare för beslut om åtal förra året.

– Det är ett svårt brott att utreda. Vi måste i princip ta tjuven på bar gärning, säger David Eriksson, kriminolog vid Norrortspolisen.

Att det är ett svårt brott förklarar dock inte att Norrortspolisen löser betydligt färre inbrott än kollegerna i andra delar av Stockholm. Södertörns­polisen löser till exempel nästan 50 procent fler fall.

Granskningen visar att Norrortspolisen inte bara har problem med inbrotten. Distriktet levererar betydligt färre förövare till åklagare än snittet i länet även för de två andra brottstyper som vi fått ut uppgifter om: brott i nära relationer samt misshandel utomhus. Då tillhör ändå dessa brott de som riksdag och regering uttryckligen sagt att polisen ska fokusera på.

Kommunalrådet Lennart Gabrielsson (FP) blir upprörd när han får höra hur få brott Norrortspolisen klarar upp. Speciellt när det gäller brott i nära relationer.

– 16 procent! Jag vet att Rikspolisstyrelsen nationellt satt upp ett krav på minst 25 procent. Det här tycker jag är djupt allvarligt, säger han.

Politikernas möjlighet att påverka polisens arbete eller avkräva ansvar är dock ytterst begränsad, i synnerhet på lokal nivå. Det är ett problem, säger både Lennart Gabrielsson och oppositionsrådet Freddie Lundkvist (S).

– Den lokala polisnämnden är bara ett spel för galleriet. Vi har ingen möjlighet att påverka, vi får inte ens sätta upp egna mål, säger Freddie Lundkvist.