ANNONS

Här är turisternas favorit i Vasastan

Stadsbiblioteket, ritat av arkitekten Gunnar Asplund är en turistmagnet i Vasastan.
Stadsbiblioteket, ritat av arkitekten Gunnar Asplund är en turistmagnet i Vasastan.
Trångt på gatorna? Stockholm bara växer som turiststad.

Och det är tyskar och amerikaner som dominerar bland besökarna.
ANNONS

Vasastan

Vid Kungsan och Strömkajen flockas turisterna i sommarvärmen. Någon siktar på Nobelmuséet, en annan vill bara prova på den svenska sillen. Men tittar du på den mest populära resesajten Trip Advisor är det något annat som dominerar för de som besöker just Vasastan och Norrmalm.

Bortsett från stadens kanalsystem är den populäraste turistattraktionen här faktiskt Stadsbiblioteket.

Enligt Sabina von Greyerz på Stockholm Visitors Board är en stark trend att resa baserat på sina specialintressen.

Är man extra nyfiken på mat kommer man att vilja ta del av den explosion av nya och spännande restauranger som skett på senare år. Krogbesöken står i snitt för en fjärdedel av de pengar man lägger ut under vistelsen och shoppingen för lika mycket. Resten går åt till boendet.

Skandinavisk design, skärgård och friluftsliv är annat som turister är intresserade av. Men också våra värderingar och vårt sätt att leva kan fascinera besökare från andra länder.

– Vi är kända för vår pappaledighet och att män faktiskt tar ut den, säger Sabina von Greyerz.

Tobias Bestelid, chefredaktör på resemagasinet Vagabond, upplever att Stockholm generellt marknadsförs på ett bra sätt – bland annat genom att lyfta det kulinariska som är en stor del av en storstadsupplevelse.

Resejournalister är också väldigt positiva till staden överlag. Lonely Planet har till exempel skrivit att Stockholm är världens kanske vackraste stad.

ANNONS

– Det som är utmärkande för Stockholm är en blandning av gammal arkitektur, en stad som ligger mer eller mindre rakt på vattnet och en väldigt bra restaurangscen. Sedan finns ju den moderna kreativa delen, som musik- och spelindustrin som blomstrar här. Det som jag tror är det vinnande är mixen, säger Tobias Bestelid.

Och turisterna blir allt fler. Förra året registrerades 12 procent fler hotellnätter än året innan. Stockholm Visitors Board räknar med att besöken ökar även i år.

De vanligaste besökarna är tyskar. Därpå följer amerikaner, britter, norrmän och danskar.

– Indiska besökare är annars ett bra exempel på en grupp som ökar. Vi har fått direktflyg därifrån vilket underlättar, säger Sabina von Greyerz.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.