ANNONS

Här är Upplands Väsbys nya naturreservat

109 hektar är den totala arealen i Norra Törnskogens naturreservat. Miljöplaneraren Anna Jakobsson tror att det blir ett populärt utflyktsmål för Väsbyborna.
109 hektar är den totala arealen i Norra Törnskogens naturreservat. Miljöplaneraren Anna Jakobsson tror att det blir ett populärt utflyktsmål för Väsbyborna.
skog, kotte, tall
Det finns gott om äldre tallar i Törnskogen.
Fönsterlav.
Fönsterlav.
Spår av Andersbergs torp i Törnskogen.
Spår av Andersbergs torp i Törnskogen.
Väsby har fått ett nytt naturreservat.

Norra Törnskogen ska bli mer tillgänglig och få både grillplats och sagostig.

– Det här blir ett utflyktsmål, säger miljöplaneraren Anna Jakobsson.
ANNONS

Lite i skymundan av budgetdebatten klubbade kommunfullmäktige på sitt sista sammanträde innan sommaren igenom att bilda ett naturreservat i Norra Törnskogen.

– Den stora skillnaden är att det blir förbjudet att avverka skogen och att området ska skötas efter en särskild skötselplan, säger Anna Jakobsson som arbetar som miljöplanerare i Upplands Väsby kommun.

För allmänheten innebär beslutet flera konkreta fördelar. Tillgängligheten kommer successivt att förbättras och tanken är att Törnskogen ska bli ett populärt utflyktsmål för alla som gillar att vara ute i naturen.

En grillplats planeras, fornlämningar och stigar ska markeras ut och barnen ska få en särskild sagostig.

– Vi tänker oss nio stationer där man vid varje station kan få en saga uppläst för sig. Det kan också finnas en naturpedagogisk fråga att svara på eller en aktivitet som att gå balansgång. Tanken är att sagostigen ska rikta sig till bredare åldersgrupper, säger Anna Jakobsson.

Men långt ifrån hela skogen ska förvandlas till en naturanläggning. Minst lika viktigt är att bevara känslan av vildmark.

– Det som karakteriserar Törnskogen är att det är mycket hällmarkstallskog. I fältskiktet finns där mycket ljung, fönsterlav och renlav, förklarar Anna Jakobsson.

Det nya naturreservatet sitter ihop med naturreservatet Södra Törnskogen i Sollentuna kommun och tanken är att området ska ses som en helhet. Den del av Törnskogen som ägs privat av Sköldnora förvaltning kommer dock inte att ingå i reservatet.

Väsby har redan idag två naturreservat, Vallensjö och Sättra, men Norra Törnskogen blir det första som kommunen bildar själv.

ANNONS

– Vi äger all mark och det är vi som kommer att ansvara för skötseln, säger Anna Jakobsson.

Politiskt har det funnits en bred enighet om att bilda naturreservat i Törnskogen men för Miljöpartiet är det ändå en liten extra framgång. Partiet lade redan 1998 en motion i ämnet.

Lars Valtersson, kommunalråd för Miljöpartiet, konstaterar att det är ett slags rekord i uthållighet.

– Det har varit segt men det är fantastiskt roligt att det äntligen blir av.

Varför har frågan varit så viktig för er?

– Det är ett viktigt område att skydda. Främst ur tre aspekter, området är rikt på fornlämningar och det har höga natur- och rekreationsvärden. Jämfört med Sollentuna, Sigtuna och Järfälla har Väsby inte så mycket skyddad natur, säger Lars Valtersson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.