Här är värsta trafikplatserna

Inger Norrman är ute på promenad med dottern Karin Norrman och barnbarnet Astrid, 3 månader, vid korsningen­ Norra Kungsvägen/Elfviksvägen/Askrikevägen. ”Det är väldigt skymd sikt här”, säger hon.
Inger Norrman är ute på promenad med dottern Karin Norrman och barnbarnet Astrid, 3 månader, vid korsningen­ Norra Kungsvägen/Elfviksvägen/Askrikevägen. ”Det är väldigt skymd sikt här”, säger hon.
Suzanne Boghammar väntar på att få komma ut vid utfarten från Rudboda torg.
Suzanne Boghammar väntar på att få komma ut vid utfarten från Rudboda torg.
Platser med skymd sikt, fortkörare och kluriga korsningar är det som toppar listan när Mitt i Lidingös läsare listar de värsta trafikplatserna på ön.

När Mitt i efterlyste läsarnas värsta trafikplatser på vår Facebooksida tog det inte lång tid innan kommentarerna strömmade in.

En av de platser som många tycker är problematisk är utfarten mot Norra Kungsvägen vid Rudboda torg. På parkeringen träffar vi Suzanne Boghammar som håller på att packa in matkassarna i bilen. Och hon håller med.

– Man får vara väldigt försiktig. Folk kommer med en väldig fart här och missar lätt rödljuset, säger hon.

Dennis Grees bor på Näset. Han är en av alla Mitt i-läsare som uppmärksammat problemen vid korsningar längs med Norra Kungsvägen. För honom personligen är det korsningen Norra Kungsvägen och Kyttingevägen som är värst.

– Jag har själv varit nära att krocka flera gånger och jag har sett folk köra in i varandra. Norra Kungsvägen är huvudled men det verkar inte som att det är så många som bryr sig om det. Det är inte ovanligt att man får ställa sig på bromsen på morgnarna, säger han.

Dennis Grees får medhåll från flera läsare om att delar av Norra Kungsvägen är extra problematiska.

”Korsningen Norra Kungsvägen och Ägirvägen. Går ofta väldigt fort, bilar kommer från alla håll och dessutom finns ett obevakat övergångsställe. Att det sen ligger ett dagis bredvid gör inte saken bättre”, skriver en annan läsare.

Vid Bodalsvägen promenerar Hanna Brundin med barnvagnen. Hon har skrivit in till kommunen och klagat för att hon känner sig otrygg.

– Den här vägen är fullkomligt livsfarlig, med krönet här och flera obevakade övergångsställen, säger hon.

Flera påpekar att Bodalsvägen är en trafikfarlig plats.

”På Bodalsvägen i Baggeby/Bodal är det 30 kilometer som gäller, och det är inte många som håller den hastigheten fast det finns två förskolor vid den vägen!”, skriver en person och får medhåll från en annan: ”Bodalsvägen, hela sträckan från Preem bort till Larsberg. Många obevakade övergångsställen och en 30-sträcka förbi skolor, förskolor där de flesta kör minst 50.”

Just hastigheten utanför skolor och förskolor är något som bekymrar många. Bland annat nämns Läroverksvägen vid Hersby gymnasium och Vasavägen utanför förskolan Tuppen, där en läsare tycker att det ”är ett under att ett barn inte har omkommit där. Ofta stannar bilen som kommer från ena hållet för att släppa över, medan den som kommer från andra hållet kör i 80 kilometer i timmen utan att ens reflektera över att det står barn mitt i gatan.”

LÄS MER: Såhär många trafikolyckor sker varje år ute på Lidingö

Fakta

De 10 mest olycksdrabbade vägarna på Lidingö

Under åren 2010–2015 inträffade totalt 606 olyckor på Lidingös gator. De mest olycksdrabbade vägarna är:

Södra Kungsvägen – 44 olyckor

Norra Kungsvägen – 25 olyckor

Stockholmsvägen – 18 olyckor

Bodalsvägen – 16 olyckor

Läroverksvägen – 14 olyckor

Larsbergsvägen – 13 olyckor

Kyrkvägen – 13 olyckor

Källängsvägen – 12 olyckor

Lidingöbron – 11 olyckor

Elfviksvägen – 10 olyckor

Källa: Strada