ANNONS

Här är veden redan huggen

Familjen Ayata tycker det är trevligt att kunna göra en brasa.
Familjen Ayata tycker det är trevligt att kunna göra en brasa.
Snön är borta, våren är på väg. Och med våren kommer lusten att grilla.

Vid Lida friluftsgård är det enkelt – vid grillplatserna är veden redan framburen.
ANNONS

Elden sprakar vid en av grillplatserna vid Lida friluftsgård. Familjen Ayata har åkt från Upplands Väsby till Lida. För naturens skull.

– Vi brukar grilla, men i dag har vi gjort upp eld bara för att det är trevligt, säger Veysel Ayata.

Han och hans familj sitter i ett vindskydd och äter medhavd matsäck. De minns första gången de besökte Lida, och hur förvånade de blev över att det fanns ved.

– Det är jättebra att ved finns, för det är ju någonting som är jobbigt att ta med sig. Och dessutom så är det gratis, säger Aysegül Ayata.

Året om fylls vedlårarna vid samtliga grillplatser i Lida på. Så har det varit i många år, berättar Esa Matilainen som arbetar vid friluftsgården.

– Det handlar om självbevarelsedrift. Vid grillplatserna runt gården lägger vi hela tiden ut ved så att inte träden huggs ner eller kvistar bryts av. Men också för att folk ska kunna ha det mysigt och trivsamt, säger han.

De som samlas kring grillplatserna är alla möjliga, allt från barnfamiljer till stora sällskap. Ett visst underhåll kräver ändå platserna, framför allt sommartid.

– Då får vi åka runt varje morgon och fylla på ved och städa upp runt platserna. Men det är sällan som vi får någonting förstört, säger Esa Matilainen.

Att titta på fåglar tycker han är en av de bästa anledningarna att sätta sig vid en grillplats i Lida.

ANNONS

– Mellanspett finns här, de trivs i våra gamla aspar. Sedan har vi mycket uv och vi ska snart sätta upp holkar för uvar och ugglor.

Lida är än så länge det enda stället i Botkyrka kommun som har grillplatser som är försedda med ved. Men snart kan det vara fler på gång.

– Vi jobbar med att tillgängliggöra naturreservaten så att det ska vara lätt att ta sig ut. Sedan finns det planer inom kommunen på att rusta upp grillplatserna och ta dit ved, säger Nils Nygren, naturvårdare vid kommunen.

Fakta

Grillplatser som förses med ved

I Botkyrka kommun kan flera grillplatser i naturreservaten få ved i framtiden.

I Salem ska Garnuddens naturreservat, som bildades 2010, få en grillplats.

I Huddinge finns det grillplatser i följande naturreservat: Paradiset, Gömmaren, Långängen och Orlången.

ANNONS