ANNONS

Vi har de bästa semlorna

Susanne Rodas längst till vänster och Alva Brattgård håller upp Lidingös godaste semlor.
Susanne Rodas längst till vänster och Alva Brattgård håller upp Lidingös godaste semlor.
Det blev precis som i fjol. Lidingö bröd & Pâtisserie har den bästa semlan. Det anser Lidingö tidnings egna testpanel.
ANNONS

Det är en hektisk tid för Lidingö bröd & Pâtisserie. Det bakas mängder med semlor för att mätta begäret när Fettisdagen närmar sig. Lidingö tidning har traditionsenligt gjort ett semmeltest och tidningens testpanel utsåg Lidingö bröd & Pâtisserie som årets vinnare. Susanne Rodas är butikschef: – Det känns underbart och jätte kul. Vi hoppades på att vi skulle vinna för vi lägger ner vår själ i detta.Även i fjol tog Lidingö bröd & Pâtisserie hem segern i LT:s semmeltest. Konditor Alva Brattgård har lagt mycket tid på att utveckla receptet på semlan. – Vi fokuserar på att ha bra råvaror och vi väljer vår mandelmassa med omsorg. Det är fin svensk mandel, säger hon.Men exakt vilket recept som ligger bakom smaksuccén är inget som får avslöjas. – Jag börjar med bullen och ser hur mycket kardemumma och socker som vi ska använda och hur vi ska baka bullarna. Sedan försöker vi få fram en god smak på mandelmassan men det receptet är hemligt, säger Alva Brattgård.Lidingö tidning har gjort ett urval av olika konditorier, kaféer och matbutiker på Lidingö. Juryn har framförallt fokuserat på smak, utseende, konsistens och pris. Lidingö bröds semla fick en i LT:s jury att spontant klappa händerna av välbehag.
Juryn var enig om att semlan hade en mycket god mandelsmak och en tydlig smak av kardemumma i bullen. På andraplats i LT:s semmeltest hamnade semlan från Coop som fick ovationer för sin ”syndigt goda mandelmassa” och för sitt utseende och sin fina konsistens. På tredjeplats kom Vivels i Larsberg som också hade en god smak på mandelmassan och såg charmigt hembakt ut. Lidingö bröds semlor går även att köpa på Långängens gård, Nyfiket på Elfviks gård och på Lidingö musteri. På själva Fettisdagen på tisdag tillverkar konditorerna på Lidingö bröd & Pâtisserie 3500 semlor och under ett år blir cirka 25000 semlor.  – När vi får slut på saffran så börjar vi tillverka semlor. Vi började med semlor första veckan i januari och tillverkningen pågår till påsk, säger Susanne Rodas.På Lidingö bröd & Pâtisserie förväntar man sig en invasion av semmelälskare på tisdag. 
Hur ska ni fira segern med att i år ha den godaste semlan?
– Jag ska hålla mig och äta semlor först på Fettisdagen. Jag behöver inte gå långt för att få de bästa semlorna, skrattar Alva Brattgård.

ANNONS