ANNONS

Här blev fabriken en ruin

Hansi Elsbacher är ofta i Värmdö och blev tagen när han såg de rivna delarna av Gustavsbergs porslinsfabrik. "Kvarteren runt hamnen får nytt utseende och den nya tiden tar vid", kommenterar han.
Hansi Elsbacher är ofta i Värmdö och blev tagen när han såg de rivna delarna av Gustavsbergs porslinsfabrik. "Kvarteren runt hamnen får nytt utseende och den nya tiden tar vid", kommenterar han.
Booleden, en regnig söndag i september.
Booleden, en regnig söndag i september.
Ett radhus i östra Orminge – hembygd för Vida Boogh.
Ett radhus i östra Orminge – hembygd för Vida Boogh.
Tove Lindstedt.
Tove Lindstedt.
Vida Boogh.
Vida Boogh.
Hansi Elsbacher.
Hansi Elsbacher.
En faluröd stuga på landet, en livlig storstadsgata eller en grillplats i ett miljonprogramsområde?

Nu kan du bidra med egna bilder av din hembygd, i Stockholms läns museums nya, stora utställning.
ANNONS

En gång en blomstrande fabrik. Nu en ruin. När Hansi Elsbacher, 49, såg de rivna delarna av Gustavsbergs porslinsfabrik tog han självklart fram kameran.

– Det var ett så perfekt exempel på hur bruksorterna omdanas i Sverige. Därför var det spännande att ta bilden. Det var en chans att frysa tiden mellan då och nu. Dessutom finns det något vackert med gamla, raserade byggnader, säger han.

Hansi Elsbacher laddade ner fotografiet på Stockholms läns museums webbsida – ett bidrag till utställningen ”Situation hembygd” som vill undersöka och vidga begreppet hembygd. Ordet doftar fortfarande faluröd stuga men numera kan det vara allt från ett miljonprogramsområde till en radhusgata eller en studentkorridor. Eller kanske bara ett minne – många människor är just nu på flykt bort från sin hembygd och kan kanske aldrig återvända.

Men även om man bor kvar på samma plats, och lever ett tryggt liv där, är hembygden inte statisk. Tove Lindstedt, 63, bor i västra Orminge sedan 1980-talets början och tycker att orten har förändrats på ett drastiskt sätt.

– Förr fanns det många hyresrätter i västra Orminge. Nu är det mest bostadsrätter och det har blivit galet dyrt. Det är en tråkig utveckling som gör det svårare för barnen att bo kvar när de blir vuxna, säger hon.

Också Tove Lindstedt har bidragit till utställningen – men motivet blev ingen dyrbar bostadsrätt. I stället föll valet på Booleden. I många år har hon älskat att jogga och promenera här, inte sällan med kameran till hands.

En septemberdag för några veckor sedan tog hon bilden här intill, fascinerad över hur det ihärdiga regnandet gett upphov till en forsande bäck.

– Det är så otroligt vackert här. Det betyder enormt mycket att kunna vandra i spåret, särskilt nu när vi har skaffat hund, säger hon.

För Tove Lindstedt är hembygd en trakt där hon känner trygghet och samhörighet och känner igen människor – det kan vara i matbutiken, i biblioteket eller i joggingspåret.

ANNONS

Samma ord – trygghet – nämner en annan Ormingebo som bidragit med en bild till utställningen. Det är 16-åriga Vida Boogh, som fotograferade trappan upp till radhuslängan där hon bott sedan hon var fyra år.

– När jag går där får jag en trygg och skön känsla av att vara hemma. Fast ibland längtar jag förstås bort också! säger Vida Boogh, som är en flitig fotograf.

Fakta

Skicka bilder till museet

Aktuellt: Utställningen ”Situation hembygd” i Stockholms läns museum i Sickla.

Pågår: 10 okt–22 maj 2016.

Medverkande: Konstnärer, slöjdare och hembygdsföreningar. Dessutom får allmänheten skicka in sina fotografier så länge utställningen pågår. De ställs ut och sparas sedan i det digitala arkivet ”Samtidsbild”, där över 30000 bilder finns.

Så gör du: Ladda ner dina bilder på sajten stockholmslansmuseum.se. Klicka där på ”Situation hembygd”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.