ANNONS

Här blev Kalle rånad på sin bil

Kalle, som vill vara anonym, hade just lastat in vintehjulen i bilen och skulle åka till en verkstad när bilkaparna slog till.
Kalle, som vill vara anonym, hade just lastat in vintehjulen i bilen och skulle åka till en verkstad när bilkaparna slog till.
Lyxbilen kapades av två okända män mitt på Östermalm – mitt på dagen.

Nu varnar polisen för att antalet bilrån kommer att öka i takt med att bilarna blir svårare att stjäla.
ANNONS

Kalle hade precis lastat in sina vinterdäck från ett garage på Sibyllegatan. När han satte sig i förarsätet för att åka till verkstaden med däcken ändrades planerna hastigt och olustigt.

– Det körde upp en bil bredvid mig. Jag trodde att den skulle in i garaget, men plötsligt öppnades dörren och en man sprang ut ur bilen, berättar Kalle, som egentligen heter något annat.

Mitt på gatan och mitt på dagen öppnade sedan den okände mannen dörren på förarsidan, tog tag i Kalles jacka och drog ut honom ur bilen.

På ett ögonblick hamnade Kalle på gatan och tjuvarna lämnade Sibyllegatan med båda bilarna.

– Allting gick så fort, på en sekund. Jag hann inte ens reagera och blev nog mer chockad i efterhand, säger han.

Tjuvarna bar inga masker och var antagligen inte beväpnade. De sa inte heller något, utan tog bara bilen och stack. Men Kalle handlade rationellt, ringde polisen och anmälde händelsen.

Han har tidigare fått en bil stulen i samma område. Då handlade det om en betydligt mindre dramatisk stöld som skedde under natten när bilen stod parkerad. Då hittades den efter en tid och Kalle fick tillbaka den. Något han hoppas på den här gången också.

– Det löser sig alltid på något sätt, säger han.

Den kapade bilen är en BMW och polisen uppskattar att den är värd upp emot 900 000 kronor.

ANNONS

– Brottslingar kan lagboken utan och innan och gör alltid en riskkalkyl. Det vore sällsynt dumt att utsätta sig för risken att åka dit för rån om det rör sig om en billig bil, säger Lars Stervander, inspektör på Länskriminalen och specialist på organiserade bilstölder.

Exakt hur många bilkapningar som utförs varje månad går inte helt säkert att säga. Hur brottet rubriceras varierar nämligen. Ibland kallas det stöld, ibland tillskaffning av fordon och andra gånger handlar det om rån.

De senaste tio åren har det totala antalet stölder av bilar visserligen minskat i Stockholm och på Östermalm. En förklaring till det är att bilarna blivit svårare att tjuvkoppla. Men det gör i sin tur att kapningar blivit vanligare.

Enligt polisen kapas ungefär två tre bilar i länet varje månad.

– Det har ökat och man får räkna med att det kommer att bli allt vanligare, säger Lars Stervander.

De som utför stölderna brukar var yngre killar med kriminell belastning, enligt polisen. De utför ofta rånen på uppdrag av någon annan som i sin tur använder fordonen vid andra brott eller säljer dem vidare.

Oftast återfår ägaren den stulna bilen inom en månad. Var tionde bil försvinner dock. Och det är oftast de dyra som inte hittar hem.

Lokaltidningen Mitt i träffar Kalle några dagar efter bilrånet. En bekant som går förbi berättar hur obehagligt hon tycker det som hänt är, och att hon nu tänker att någon kommer att rycka upp dörren varje gång hon kör in sin bil i garaget.

Men Kalle själv verkar ändå lugn och samlad, trots det som hänt.

– Chocken kom som sagt efteråt. Jag är bara glad att barnen inte var med när det hände, säger han.

Fakta

Fler kapningar i år

17 oktober: Två bilar kapas i Hagsätra och Johanneshov av maskerade män som tvingar till sig nycklarna.

7 augusti: I Vinsta i västerort blir en man blir utdragen ur sin bil och misshandlad. Rånarna försvinner med bilen.

29 februari: En Vaxholmsbo kidnappas när tre pistolbeväpnade rånare tvingar till sig hans bil. Efter en skräckfärd dumpas bilägaren vid en bro.