Här blev Kenneth brutalt rånad

Kenneth blev rånad här vid uttagsautomaten på Skarpnäcks allé i Skarpnäck.
Kenneth, som inte vill visa sitt ansikte, säger att andra kanske hade backat, men han reagerade instinktivt när han försvarade sig mot rånaren som överföll honom här vid uttagsautomaten i Skarpnäck. "Han fick in en riktig fullträff i ansiktet på mig", berättar Kenneth.
Kenneth skulle ta ut pengar i automaten vid Skarpnäcks tunnelbanestation.
Då blev han brutalt rånad.
– Jag hann ta bankkortet, men så fort pengarna rasslade ut klippte han till mig, berättar han.

Kenneth är lugn och samlad när han berättar om rånet, som skedde vid uttagsautomaten i Skarpnäcks centrum vid 16-tiden en vanlig lördagseftermiddag. Han har ett sår i bakhuvudet där han tagit bort tio stygn och fortfarande ett fult blåmärke på kinden efter rånarens knytnävslag som slog honom till marken.

– Jag ligger på rygg på trottoaren och han sträcker sig mot pengarna i min hand. Då sparkar jag mot honom och försöker ta mig upp. Då trycker han in mig i en betongpelare och sedan in i glasrutan till busskuren, berättar Kenneth och pekar mot hållplatsen vid tunnelbanenedgången

Under tumultet med rånaren fick han ett stort jack i bakhuvudet.

– Blodet bara rinner i nacken. Då ger jag upp.

Kenneth blev av med en del av sina pengar och rejält mörbultad, men understryker att han är tacksam för att han så snabbt fick hjälp. Han berättar att killen i kiosken kom ut för att stoppa blödningen och att någon snabbt larmade polis och ambulans.

– Jag är både tacksam och förvånad över att så många brydde sig om mig.

Kenneth har fått göra en fotokonfrontation hos polisen. Han berättar också att polisen ska begärt ut in en film från tunnelbanan från lördagen den 10 oktober när rånet skedde. Förundersökningsledare Ulf Hoffman vid Stockolmspolisen menar att utredningsläget är gott och att det finns uppgifter som pekar mot en person som kan vara gärningsmannen.

– Vi är i det läget att vi behöver identifiera den här personen, men de åtgärder som vi gjort har inte nåt dit än, konstaterar förundersökningsledare Ulf Hoffman.

Kenneth minns att det kom fram en kille till honom direkt efter dådet och sa att han hade fotograferat rånaren. Förundersökningsledare Ulf Hoffman har i anmälan en anteckning om att polispatrullen på plats då bedömde att bilderna inte skulle tillföra något, men nu är läget annorlunda.

– Det vittnet är vi jätteintresserade av att komma i kontakt med, säger Ulf Hoffman, som inte utesluter att bilderna kan vara en pusselbit i jakten på bevis mot en gärningsman.

Kenneth vill inte tänka på vad som kunde hänt ifall rånaren haft kniv. Han tror sig också ha mött rånaren igen efteråt.

– Jag kommer inte att använda uttagsautomaten i Skarpnäck utan ta ut pengar i stan istället.

Kenneth har bott i Skarpnäck i 35 år och säger att han har ”sett försämringen” med ökat våld i området.

– Jag var lite mentalt förberedd på det här, men det är obehagligt.

I kommunens årliga medborgarsundersökning märks ingen ökad otrygghet bland de svarande i Skarpnäck*. Polisen uppger dock att Skarpnäcks centrum och Skarpnäcks allé förekommer ganska frekvent i deras listor när det gäller våldsbrott.

– Vi har på senare tid haft en hel del våldsbrott i centrum där. Jag har fått in flera anmälningar från den här delen av Skarpnäck, konstaterar förundersökningsledare Ulf Hoffman vid Stockholmspolisen.

Fotnot: Stockholms stads medborgarundersökning (2016) riktar sig till ett slumpmässigt urval av 4200 boende, 300 per stadsdel i åldern 18-79 år. Till exempel kände sig 65 procent trygga när de går ensam hem på kvällen.