Här blir äpplen trendig dryck

Line Borgö lastar in äpplen i maskinen som tillverkar musten.
Line Borgö lastar in äpplen i maskinen som tillverkar musten.
Smuligt, krispigt, Belle de Boskoop och Cox Orange. Aldrig har vi brytt oss så mycket om äpplen.

På Roslagens Musteri vill man ge äpplet den uppmärksamhet det förtjänar.

Musten är den nya stjärnan på mat- och dryckhimlen. Finkrogar matchar sina menyer med olika mustsorter och varje år vallfärdar hundratusentals svenskar till musterier för att få ströva i äppelträdgårdar och sippa på färskpressad äppelsaft.

– Fler vill ta vara på det som finns i deras närhet. Att köpa söta safter med mängder av tillsatser är liksom inte lika lockande längre, säger Line Borgö.

Hon står bredbent i en lokal i Åkersberga och skyfflar äpplen i en stor, vibrerande tratt. Luften är tjock av sötsyrlig äppeldoft. Från en liten kran sipprar den skummande äppelsaften ned i en balja.

– Den är som bäst när den är helt färsk, säger Line Borgö och fyller upp två glas med grumlig dricka.

Musteribranschen har aldrig varit större, i Sveriges Pomologiska förening finns hela 31 registrerade musterier och nyligen slogs larm om att de svenska äppelodlarna är för få för att täcka efterfrågan på alla musterier.

På söndag slår Line Borgö och maken Sebastian tillsammans med grannarna Jörgen Neckman och Ingrid Sundström upp portarna för Roslagens första äppelmusteri.

– Vi upptäckte hur många äppelträd i vårt villaområde som bara stod och fällde frukt. De flesta orkar göra en eller två pajer, men till slut blir all den där frukten en börda. En dag när vi stod och pratade över staketet bestämde vi oss för att göra något åt det, säger Line Borgö.

På en halvtimme mals, pressas, pastöriseras och förpackas äppelmusten i flaska eller bag in box.

– Tanken är att man ska kunna sticka förbi efter jobbet, ta en fika och sedan lämna med några flaskor must i handen. Man behöver inte ha med sig en busslast med äpplen, det räcker med några kassar, säger Jörgen Neckman.

Och i princip går allt att musta, menar han. Graden av sötma i äpplena gör att mustens karaktär kan variera från krispigt torrt till sockrigt sött.

– Ingen must blir den andra lik, det är det som är så kul. Man kan till och med slänga i lite päron ­eller jordgubbar, säger han.